Hallo Sinterklaas, welkom in Oudewater!

De pakjesboot kwam onder de Cosijnbrug door Oudewater in. Een paar minuten te laat, maar dat kwam omdat de lachpiet door de harde wind zijn pet was verloren en hem eerst uit het water had moeten vissen.

Cosijnbrug_sinterklaas-in-oudewater-19-11-2016-035-2

We kunnen het zo goed zien, hè mam?

Aankomst_sinterklaas-in-oudewater-19-11-2016-037-3Stil maar vol bewondering keek het meisje de boot na vol met pietermannen met prachtige gekleurde pakken. En voorop Sinterklaas met zijn hoofdpiet, met natuurlijk in zijn handen het dikke boek waarin alle kinderen staan met hun goede en ook iets minder goede daden.

Veel mensen liepen op de IJsselkade met de boot mee. Op het Gasplein waren kinderen van het Muziekhuis al heel druk bezig met een dans en een lied voor de Goedheiligman en zijn grote gevolg. Ik heb de mensen niet kunnen tellen zo druk was het. In het midden op het Gasplein was een afgezet gebied met hekken waardoor er geen doorkomen aan was om een goed plekje te bemachtigen. Veel kinderen waren verkleed in de meest leuke creaties. Pet, cape, hesje, zwarte vlekjes op het gezicht , wat was het toch weer leuk om te zien. De kleinsten roerloos en vol verwachting kijkend op de armen van moeder of op de schouder van papa naar wat er allemaal gebeurde; de wat oudere druk aan het rennen om een iets betere plek te bemachtigen.

Pakjesboot-12_sinterklaas-in-oudewater-19-11-2016-039-2

En ja hoor, de pakjesboot had aangelegd en de Sint ging via de aanlegplank het vasteland op. De Pieten deelden snoepgoed uit. Slimme moeders hadden de kinderen zakjes gegeven. Daar konden de Pieten het snoepgoed in doen. “Dat is een stuk makkelijker,” zei de strooipiet, ” want die kleine knuistjes zijn erg moeilijk vol te doen.” Toen werd Sint naar het podium begeleid zodat iedereen Sinterklaas kon zien.

sinterklaas-in-oudewater-19-11-2016-083-2“Welkom Sint! Hoe was de reis?” Sinterklaas vertelde dat hij erg veel last had gehad van de wind, maar dat alles goed was gegaan dankzij de goede schipper van de pakjesboot.

En toen volgde natuurlijk een prachtige dans door alle pieten. Ook de drie pieten die al volop aan het zingen en spelen waren staken hun beste beentje voor.

pietendans_sinterklaas-in-oudewater-19-11-2016-061-2

Verrassing

Oudewater had nog een verrassing voor Sinterklaas. Er was een heus Pietenhuis ingericht waar Sinterklaas en al zijn Pieten tot 5 december mochten logeren. Dat was mooi, nu kunnen we er met zijn allen op woensdagmiddag naar toe om te kijken hoe Sinterklaas en zijn Pieten druk aan het werk zijn om alle cadeaus in te pakken en brieven te beantwoorden.

Burgemeester_sinterklaas-in-oudewater-19-11-2016-115-2

De burgemeester stond al klaar om hem te begroeten op het bordes. En Sinterklaas kreeg een echte chocoladesleutel om het Pietenhuis af te sluiten als hij in het land aan het werk was. Maar eerst moest de huispiet kijken of alles schoon was. Wat bleek: er moest nog worden gestofzuigd en de ramen gelapt, want de pakjespieten hadden er een bende van gemaakt. Maar alles zou helemaal goed komen, volgens de huispiet.

Druk_sinterklaas-in-oudewater-19-11-2016-101-2

In het midden van de kamer werd later het grote boek neergelegd zodat er makkelijk uit gewerkt kon worden. Veel kinderen keken reikhalzend naar boven om te zien of er al pakjes lagen. De pakjespiet was nog druk bezig de laatste goederen naar boven te brengen. DRUK DRUK DRUK. Hij was al een klein beetje moe.

Muziekpieten_sinterklaas-in-oudewater-19-11-2016-073-2Sinterklaas en de Pieten gingen lopend naar de Markt met voorop de feestkapel ‘De Kapellestraat’. Daar werden kinderen op het podium geroepen om naast Sinterklaas te mogen zitten. En waren er leuke spelletjes om te doen zoals sjoelen, blikjes gooien en spijkerpoepen (probeer die spijker maar eens in een fles te krijgen). Het was een zeer geslaagd feest en de kinderen waren erg moe toen ze thuis kwamen.

“Pap?”
“Ja meisje, wat is er?”
“Zullen we nog even naar het Pietenhuis gaan kijken? ”
” Maar Sinterklaas is ook moe en moet vroeg naar bed, want er wacht morgen weer een heel drukke dag.”
“Hè pap, nog ééééééén keertje.”
“Hoeveel nachtjes slapen is het nog tot 5 december?”
Iedereen blij!

Strooipiet_sinterklaas-in-oudewater-19-11-2016-085-2

Bron: Oudewater.net  | 23 november 2016
Tekst en foto’s: Bert van der Horst

Geef een antwoord