Hard lachen bij een toneelstuk van SJOUD

Twee jaar geleden ging ik voor het laatst naar een toneelstuk van SJOUD, Sociale Jongeren Oudewater. Wat ik me er nog van kan herinneren is dat ik erg hard heb gelachen. Nu in 2016 zat ik met dezelfde glimlach te kijken naar een nieuwe voorstelling van SJOUD.

SJOUD is druk aanwezig binnen Oudewater. Ze regelen elk jaar het dijkfeest, organiseren elk jaar een beachvolleybal toernooi en zijn daarbuiten druk bezig met verschillende andere sporten. Daartussen kunnen ze ook nog de tijd vinden om jaarlijks een toneelstuk op de planken te zetten.

SJOUD_Oudewater

Zussendag

Dit jaar brengen dertien acteurs de voorstelling “Zussendag” aan het publiek in de Klepper. Het verhaal gaat over drie zussen die elkaar niet heel erg liggen en samen komen voor een jaarlijks uitje. Wanneer er een onuitgenodigde gast verschijnt, loopt alles uit de hand.

Regisseur Marianne Boere vertelt: “We zijn in september begonnen met het oefenen van het toneelstuk. Het originele plan was het stuk pas over een maand op te voeren. Maar een aantal weken geleden werden de acteurs nogal laks, omdat het nog zo lang duurde.”

SJOUD_Oudewater

Relaxt

“Toen heb ik de datum van de voorstelling naar voren gehaald zodat er weer wat beweging bij de acteurs kwam,” vervolgt ze. Een uur voordat de voorstelling begint komen de acteurs heel relaxt over. Ze staan allemaal gezellig te kletsen en nergens komt het over alsof iemand enigszins gespannen is.

“Het is fijn dat ze allemaal zo relaxt zijn, maar ik hoop wel dat ze er niet te makkelijk over denken en het straks misgaat op het podium,” vertelt regisseur Marianne Boere. Gelukkig was die spanning nergens voor nodig en zetten de acteurs een foutloze voorstelling neer voor een volle zaal.

Succesverhaal

Ook dit jaar kunnen we weer spreken over een succesverhaal. Of er al plannen zijn voor een voorstelling volgend jaar? Het enige wat Marianne Boere vrij kan geven is dat “het waarschijnlijk een komedie wordt. Dat doen we ieder jaar en het past goed bij SJOUD.”

Volgend jaar dus weer lachen met een toneelstuk van SJOUD.

Tekst & foto’s: Martijn de Wit – redactie Oudewater | 8 maart 2016

Geef een reactie