Heerlijk varen langs alle mooie plekjes

Grachtenvaert Oudewater is op zoek naar enthousiaste en representatieve bootgidsen en schippers. Sinds de start van de Grachtenvaert in 2013 is het een enorm succes om vanaf het water het mooie stadje met zijn rijke geschiedenis te beleven. Lees het enthousiaste verhaal van een schipper en een bootgids en wie weet vaar jij straks als schipper of gids rond op de Geelbuik.

Wat is er mooier dan Oudewater ontdekken vanaf het water? Via de smalle grachten in het stadje de bezoekers kennis laten maken met de rijke historie en de monumentale panden van Oudewater. Schipper Koos Splinter vindt het in ieder geval heerlijk om met een boot vol toeristen langs alle mooie plekjes te varen. “Varen heb ik altijd al leuk gevonden en nu kan ik de passie voor varen combineren met toerisme. Je bent lekker buiten.” Zijn vrouw Christine is bootgids. Ze is een echte geelbuik en dacht toen ze ermee begon dat ze eigenlijk niet veel wist van Oudewater. “Maar ik wist natuurlijk wel wat en met de handleiding die er is voor de gidsen leerde ik het vanzelf. Er zitten ook regelmatig inwoners van Oudewater op de boot en die weten soms weer andere dingen te vertellen. Daar leer ik veel van.”

Op de rondvaartboot

Op de rondvaartboot zitten ook veel buitenlanders die het oude stadje bezoeken. Maar daar zijn goede hand-outs voor in diverse talen zodat een gids niet alle talen hoeft te spreken. De Grachtenvaert vervoerde vorig seizoen zo’n 4100 gasten. De schippers en gidsen doen het allemaal vrijwillig en krijgen een kleine vergoeding van 3 euro per uur. Het enthousiaste team is toe aan nieuwe aanwas zodat aan alle vragen voldaan kan worden. Een schipper kan op kosten van de Grachtenvaert het vaarbewijs 1 halen. Vanaf ongeveer 24 jaar ben je van harte welkom. Er wordt meestal drie keer 45 minuten per middag gevaren en dan doe je alle drie de vaarten samen als schipper en gids. Er zijn ook rondvaarten op verschillende feestdagen en extra in het hoogseizoen. Soms zijn er speciale vaarten ter gelegenheid van een verjaardag of verhuur van de boot. Je wordt netjes ingeroosterd en moet wel regelmatig beschikbaar zijn. Christine vindt het contact met de mensen erg leuk. “Als je trots bent op Oudewater en het leuk vindt om daarover te vertellen dan is het vast wat voor je. Het enthousiasme van de gasten is zo leuk. Ik heb Oudewater ook weer met andere ogen leren zien.” Als gids en schipper krijg je bedrijfskleding zodat je goed herkenbaar bent. Als je meer info wilt over het gidsen of schipper worden op de fluisterboot van de Grachtenvaert kan dat via het Tip kantoor. tip@oudewater.net of 0348-561628. Ook vrijwilligers uit de regio zijn van harte welkom.

Bron: Zenderstreeknieuws Montfoort-Oudewater | 24 april 2018

 

Geef een antwoord