Heksen wegen in wagen

Een waag is een gebouw waar goederen werden gewogen. Het werd geschreven als waeghe of waech. Het recht op een waag was een van de stadsrechten en handelaren werden verplicht producten zoals kaas en boter in de stadswaag te laten wegen. Een waag bevorderde de eerlijke handel, onmisbaar voor de stad als betrouwbaar handelscentrum. Maar een waag werd ook wel gebruikt om te bepalen of iemand heks was … of niet. Maar er waren meer methoden.

Van waag naar heksentest

Op verschillende manieren werd getest of iemand een heks was voor men tot vervolging overging. Een heks zou van nature buitengewoon licht zijn en daardoor op water kunnen blijven drijven. Een vrouw die verdacht werd van hekserij werd in het water geworpen. Bleef zij drijven dan was bewezen dat zij een heks was en kwam zij uiteindelijk op de brandstapel terecht. Bleef zij niet drijven, dan was daarmee haar onschuld bewezen. Meestal was het dan te laat en was zij verdronken.

Bij een andere test werd van de weegschaal gebruikgemaakt. De verdachte moest zich onder toezicht uitkleden om te kijken of zij geen gewichten in haar kleding verborgen had. Vervolgens kreeg zij een wit gewaad aan waarin zij gewogen werd. Bekend is de zogenaamde heksenwaag in Oudewater, die ook vandaag de dag nog, zij het als museum, is te bezichtigen. Maar er werden in de Goudse  Waag ook vermeende heksen gewogen.

Mysterie opgelost: werden er heksen gewogen in de Waag van Gouda?

Eeuwenlang geloofden veel mensen in het bestaan van heksen. Ze waren ervan overtuigd dat heksen met hun magische krachten de oogst konden laten mislukken, zichzelf in een dier konden veranderen of zelfs iemand konden doden met een vloek. Om te bewijzen dat iemand een heks was, werd de persoon gewogen met een waag. Maar nu vroegen wij ons af: werden er in de Goudse Waag ook heksen gewogen?

Kun jij je dit voorstellen? De angst voor heksen was zo groot, dat er mensen vervolgd werden voor de meest uiteenlopende redenen. Ging je man vreemd? Dan was hij vast behekst door de buurvrouw. Oogst mislukt? Brrr…dat kwam vast door tovenarij. Vermeende heksen werden op gruwelijke manieren gemarteld. En kon je niet bewijzen dat je geen heks was? Dan had je pech want dan belandde je op de brandstapel. Geen prettige manier om aan je eind te komen.

Voor wie het verhaal verder wil lezen: klik op In de buurt

Oudewater.net | woensdag 27 maart 2019

Geef een antwoord