Het slot, het sluitstuk van Oudewater 750 jaar Stad, ook weer grandioos

De slotweek, de feestweek, de festiviteiten rond Oudewater 750 jaar Stad werden in stijl afgesloten met een bijzondere Bourgondische maaltijd, een terugblik op de hoogtepunten van het afgelopen jaar, een flitsende lasershow en toch nog even DJ Luc Bode, om het af te leren. Wat een geweldige organisatie en wat mooi weer.

Er stond al ruim voor aanvang van het eetfestijn een enorme rij, waarvan heel veel mensen in middeleeuwse kledij, was ook Michel van der Laan, voorzitter van Oudewater 750, opgevallen: ”Ook dit evenement is met 650 kaartjes volkomen uitverkocht, zoals bijna alles in de afgelopen week.” Hanneke van Roessel kijkt tevreden rond, hoewel ze het logistiek één van de lastigste projecten vond. Bijna alles hebben vrijwilligers van Oudewater 750 hier zelf gedaan en dat moet ongetwijfeld een enorme klus zijn geweest.

Middeleeuwse-tent_Feest middagavond afsluiting Oudewater 750 031

Middeleeuwse sferen

In de grote tent heersten middeleeuwse sferen: loslopende kippen, een varken aan het spit, rondlopende narren, gauwdieven, een afgedwaalde priester (die van ‘vieze’ plaatjes geld wist te maken), bedelaars, troubadours (trio Vagebond), een vuurspuwer (die brandende worstjes at), gezellig GEROEZEMOES en af en toe gejuich om onnavolgbare redenen uit een of ander hoek. De primaat van het Bisdom Utrecht heette ons welkom in deze enorme herberg: de simpele boeren en deftige edelen, maar ook burgers en buitenlui, bijna allen in passende kledij.

Schepenen-Feest middagavond afsluiting Oudewater 750 067De schepenen Vermeij en De Regt en ook onze burgervader Verhoeve waren voor deze gelegenheid aanwezig. Heel veel Oudewaternaren waren op deze gezamenlijk maaltijd afgekomen; vele waren teleurgesteld omdat zij geen kaartje hadden weten te bemachtigen.

 

Eten en drinken, eten en drinken, eten …

Eten-Feest middagavond afsluiting Oudewater 750 092En dan het eten en drinken! Aardewerken schalen met kaas, worst en verschillende sauzen en rauwkost; stokbrood – dat steeds weer werd aangevuld – gekookte eieren. En natuurlijk vlees, heel veel vlees: beenham, spareribs en halve kippetjes op een bord dat je met je overbuurman of vrouw moest delen: kluiven maar en kluiven maar. Gelukkig een waterkan om je vingers even in af te spoelen. Wijn en bier kon je per kan gaan halen en zelf schenken in je pul of kroes.

Een appeltje en nog een lekker stukje speenvarken, voor wie nog niet genoeg op had. Wat een gezelligheid, wat een sfeer, wat een verbroedering.

Marja-Verkerk Feest middagavond afsluiting Oudewater 750 319 kopie - versie 2

En voor wie ze nog niet eerder zag – het lijkt haast onmogelijk – Jo-Ann en Joël met een acrobatische act. Gé Sluijs bedankte voor de organisatie en uitvoering van deze Bourgondische maaltijd en vroeg aandacht voor Linda de Jong (Windfall, Sterren Stralen) met een toepasselijk aangepaste versie van ‘Het Dorp’. En terwijl iedereen even kon uitbuiken – ook de kip met nadorst op de schouder van Marja Verkerk – werd de zaal vliegensvlug verbouwd.

En dan echt tot slot

De grote tent stroomde weer vol en nog voller. Luc Bode draaide muziek uit 2015 maar ging daarna met hinkstapsprongen heen en terug door de muziek van heden naar een betrekkelijk ver verleden. Het duurde weliswaar even, maar toen verscheen toch Ropey, geflankeerd door Michel van der Laan en burgemeester Pieter Verhoeve.

Ropey-Van der Laan-Verhoeve-Feest middagavond afsluiting Oudewater 750 375

Gedrieënlijk loodsten zij ons met fraaie filmbeelden in vogelvlucht door alle festiviteiten van het afgelopen jaar, uiteraard voorzien van het nodige commentaar van Ropey die beide tafelgenoten allerlei uitspraken ontlokte. Een van de belangrijkste uitspraken was die van burgemeester Pieter Verhoeve, die van alle zaken die we in Oudewater mochten beleven, meer saamhorigheid toch wel heel belangrijk was:” … en zo blijft Oudewater de warmste plek van Nederland.” Confettie-Feest middagavond afsluiting Oudewater 750 484Daarna een schitterende, maar onbeschrijflijke lasershow, waarin ook het afgelopen jaar vol feestelijkheden centraal stond; een soort Sterren stralen, maar dan anders. Aan het einde daarvan kwam er een enorme lading confetti in uiteraard rood en wit uit de lucht neerdwarrelen dat fraaie beelden en reacties opriep. En toen was het echt afgelopen, behalve dan dat Luc Bode het weer overnam en wie er nog wilde blijven vergastte op ongetwijfeld passende muziek.

Wat een feestmaaltijd en wat een feest; deze slotavond van Oudewater 750.

En nu is het bijna over …., maar nog niet helemaal. Er komt binnenkort een kleine, maar heel leuk boekje uit met foto’s en verhalen over het afgelopen jaar. Een prachtboekje dat iedereen wil hebben, natuurlijk. Om af en toe nog even na te genieten van het feest van ‘Oudewater 750 jaar Stad’. Net zoals mensen het jaren hebben gehad over ‘700 jaar stad’ gaat dat nu gebeuren met ‘750 jaar Stad’, maar dan met plaatjes, met beelden.

 Bron: redactie Oudewater.net | 21 september 2015
Foto’s: Bert van der Horst

One thought on “Het slot, het sluitstuk van Oudewater 750 jaar Stad, ook weer grandioos”

  1. Bert van der Horst zegt:

    Mooi geschreven Aad het was precies zo als je het vertel.
    EEN GROOT FEEST.

Geef een antwoord