Het verhaal van de straten van Oudewater

“Op deze wel zeer bijzondere dag, de verjaardag van de stad, presenteren wij een naar onze mening ook zeer bijzondere bijdrage aan het jubileumjaar van Oudewater. Een boek dat iedereen die in Oudewater of Hoenkoop of Papekop of Hekendorp of Willeskop of daar in de buurt woont of heeft gewoond wel zou willen hebben . . .,” schrijft de Geschiedkundige Vereniging op haar website.

Oudewater-stratenboek-4-7-2015  109Op 4 juli werd dit boek gepresenteerd. Voorzitter Nel van Gool tegen een overladen raadskamer in het stadhuis van Oudewater: ”U verbaast ons met het grote aantal waarmee u bent gekomen. Voor de Geschiedkundige Vereniging is dit een heel belangrijke dag. Vandaag verschijnt hét boek.”

Enkele jaren geleden heeft de vereniging zich gebogen over een cadeau aan de stad. Ze kwamen op het idee een boek met de geschiedenis van de straatnamen van Oudewater te maken en daarvoor uiteraard terecht bij Nettie Stoppelenburg, historica en Oudewaterse.

Tekst én foto’s

Oudewater-straatnamenboek-4-7-2015  144Daarnaast kwamen ze terecht bij Jaap de Wit, officieel amateurfotograaf, maar uit het boek blijkt dat zijn foto’s zich absoluut kunnen meten met welke professional dan ook. Hij heeft van iedere straat en van ieder straatnaambordje in Oudewater een foto gemaakt. Zijn inspiratie haalde hij bij één van zijn voorgangers: E.C. Rahms, één van de eerste fotografen in Nederland die Oudewater al vroeg (letterlijk) op de gevoelige plaat vastlegde. Om ook van alles vast te leggen, maar dan digitaal, maakte Jaap de Wit niet alleen veel foto’s, maar ook veel kilometers op de fiets.

Nel van Gool vergat ook het goede contact met uitgeverij Heno niet en was blij dat er zelfs twee wethouders uit de gemeente aanwezig waren en dat de burgemeester er ook geweest zou zijn, mits ander perikelen hem niet zouden hebben bezig gehouden.

Zes jaren werk

Zes jaar lang bestudeerde Nettie Stoppelburg de straatnamen van Oudewater. Ze vroeg eerst aan het publiek of ze wisten waar de Boekendekoeksteeg was … Verbaasde blikken alom. En de Gortersteeg dan? Ook die kende niemand. Ze bleken wel in Oudewater bestaan te hebben, maar in de loop der jaren weer verdwenen.

Oudewater-straatnamenboek-4-7-2015  094

Ze vertelde meer leuke anekdotes die ieder die haar boek gekocht heeft, later nog eens kan nalezen. Ze vertelde over het Rodezand en de Rootsraat, die in 1832 nog Roodstraat heette. Met Wil de Vries (Radio Midland FM) heeft ze over deze straatnamen een serie leuke radio-opnames gemaakt.

Nettie Stoppelenburg bedankte Nel van Gool, Gé de Gunst en Wijnie Kwakernaak voor hun inbreng in de totstandkoming van het boek. Haar ontdekkingsreis naar de straatnamen van Oudewater is geëindigd in dit boek ….

Alle straten, alle wijken van Oudewater, dus ook die van Hekendorp en Papekop worden er in behandeld.

Veel geschenken

De eerste exemplaren waren voor de afwezige burgemeester, beide wethouders en Michel van der Laan, in zijn functie van voorzitter van de Stichting Oudewater 750 jaar Stad. Ook beide ereleden van de Geschiedkundige Vereniging, Theo Pollemans en Jaques Zanen kregen een exemplaar van het boek uitgereikt, evenals Averien Hocks-Knol in verband met haar bijdrage aan het boek.

Oudewater-straatnamenboek-4-7-2015 132

Miss 1265

Oudewater-straatnamenboek-4-7-2015  168Tijdens de viering van 700 jaar stadsrechten kreeg Gerda Mulder de eretitel ‘miss 1265’. De bijbehorende sjerp had zij uiteraard nog altijd in bezit en zij droeg deze eretitel nu over aan Nettie Stoppelenburg. Door Gerda Mulder werden haar de bijbehorende versierselen omgehangen.

Van de mogelijkheid het boek ter plaatse te kopen en te laten signeren werd bijzonder druk gebruik gemaakt.

Bron: Redactie Oudewater.net | 6 juli 2015
Foto’s: Bert van der Horst

2 thoughts on “Het verhaal van de straten van Oudewater”

  1. J.S.M. Happel zegt:

    Ik zou graag het boek kopen over de straatnamen van Oudewater van Nettie Stoppelenburg. Kan U mij mailen waar ik het kan bestellen?

  2. J.S.M. Happel zegt:

    Ik heb belangstelling voor het boek over de straatnamen van Oudewater van Nettie Stoppelenburg. Kan u mij mailen waar ik het kan kopen?

Geef een antwoord