Historische foto’s blijven binnenstad sieren

De historische fotoroute in de binnenstad van Oudewater blijft nog zeker twee jaar intact. Daar vroeg de Geschiedkundige Vereniging Oudewater (GVO) om. Een sympathiek verzoek waar het college van burgemeester en wethouders graag ja tegen zei.

Oudewater_04.14 historische foto.kapellestraat.fam.boumansNet als enkele werken van de in Oudewater geboren schilder Gerard David, maakte ook een historische fotoroute vorig jaar onderdeel uit van de viering van Oudewater 750 jaar Stad. De zwart-wit foto’s op grote borden brengen fraai in beeld hoe de binnenstad en haar inwoners er pakweg 100 jaar geleden uitzagen.

De foto’s komen uit het archief van de Oudewaterse boekhandelaar E.C. Rahms. Oudewater_04.14 historische foto.kapellestraatDie begon rond 1860 met fotograferen. Voor die tijd een zeer moderne hobby. Met zijn ‘Camera Obscura’ maakte Rahms honderden stadsgezichten. De GVO liet een selectie aan beelden uitvergroten en gaf die een plaats in de stad waar de oorspronkelijke foto gemaakt is. Als de route één ding duidelijk maakt, dan is het wel dat het blikveld van de binnenstad nauwelijks veranderd is ten opzichte van ongeveer een eeuw geleden.

De historische foto’s zijn nog tot april 2018 te zien. Daarna beoordelen de GVO en de gemeente of de foto’s nog goed van kwaliteit zijn en de ophanging nog voldoet.

Bron: Gemeente Oudewater | 14 april 2016

Geef een antwoord