Historische verhalen bij viering 750 jaar Oudewater

Op maandag 2 maart 2015 vindt het presentatiemoment van het Kunstmenu en Cultuurprogramma Oudewater plaats. Centraal staat het project Historische verhalen dat door Kunst Centraal is ontwikkeld voor de groepen 7-8 van het primair onderwijs. Burgemeester Verhoeve is uitgenodigd om de rondleiding voor de kinderen van groep 8 van de Immanuelschool bij te wonen. In dit onderdeel van het project neemt acteur Bart Schouten de kinderen en de Burgemeester mee in de historie van Oudewater ten tijde van de Oudewaterse moord.

Over het project Historische verhalen

Het project Historische verhalen voor de groepen 7-8 is een combinatie van het Kunstmenu en Cultuurprogramma. In de klas lezen de leerlingen het historische jeugdboek Onder vuur van Arend van Dam. Het boek neemt de kinderen mee naar de 80 jarige oorlog, de tijd dat de Spanjaarden heersten in de Lage Landen. Daarna ontmoeten ze de schrijver in de Bibliotheek Oudewater, waar hij vertelt over het schrijvers vak en ingaat op de thematiek van zijn boek. Terug op school verdiepen de kinderen zich in de Oudewaterse moord, die op 6 augustus 1575 plaats vond. Tenslotte worden de kinderen rondgeleid door de Grote of St.-Michaëlskerk en het oude Stadhuis van Oudewater door acteur Bart Schouten. Het project wordt afgesloten met een schrijfopdracht. De kinderen schrijven een dagboekfragment vanuit het leven van een personage uit de tijd van de Oudewaterse moord. Iedere groep mag één verhaal selecteren, dat op de website van Oudewater 750 Jaar Stad zal worden geplaatst.

Oudewater 750 jaar stadsrechten

In het schooljaar 2014-2015 staat zowel het Cultuurprogramma als het Kunstmenu in het teken van de viering van Oudewater 750 jaar stadsrechten. Op uitnodiging van de commissie Cultuur en Educatie van Stichting Oudewater 750 Jaar Stad hebben Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht een speciaal programma samengesteld. Ieder bouwdeel heeft een eigen thema. Alle projecten in het Kunstmenu en Cultuurprogramma worden aan deze thema’s aangepast. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door het St. Lucia Fonds.

De viering vindt plaats tussen 10 oktober 2014 en 1 mei 2015 en wordt afgesloten met een feestweek, waarin verdiepende lessen worden gegeven die aansluiten op de thema’s. De feestweek is van 28 april tm. 1 mei 2015. Op deze dag wordt de kinderen een feestmaaltijd aangeboden en presenteren de groepen onderdelen uit de feestweek aan elkaar.

Speciaal voor de viering is er een feestlied Oudewater 750 jaar gecomponeerd door 123 Zing.

Kunst- en Cultuurmenu

Het Kunstmenu en Cultuurprogramma helpt de creativiteit van kinderen te ontwikkelen. Het Kunstmenu laat elke leerling ieder jaar kennismaken met een professionele kunstuiting. Dit kan een concert of een voorstelling zijn, maar ook een bezoek van een kunstenaar, schrijver of dichter in de klas. Het Cultuurprogramma garandeert dat elke leerling per jaar één keer kennis maakt met personen, gebouwen of instellingen in zijn eigen culturele omgeving.

Bekijk het volledige programma voor de gemeente Oudewater op http://www.kunstcentraal.nl/gemeenten/oudewater/

Geef een antwoord