Honderden kerststallen in bijzondere expositie

Dit jaar zal opnieuw een kerststallen-tentoonstelling worden gehouden in de Katholieke kerk in Oudewater. Tijdens de twee weekenden voorafgaand aan kerst worden meer dan 300 kerststallen op een prachtige manier tentoongesteld.

Voor de drie organisatoren is het eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Elly de Wit, Miranda Hoogenboom en Kees van Vliet zijn alle drie in de ban geraakt van de kerststal. Elly de Wit heeft inmiddels thuis zo’n 300 exemplaren staan. Miranda Hoogenboom heeft er ook wel 200 en Kees van Vliet begint nog maar net met sparen, maar vindt het bouwen van een levensechte stal geweldig. Kees had de gewoonte, net als zijn moeder, om een levensgrote kerststal te maken thuis waarin je zelfs naar de kribbe kon lopen.

Dit enthousiaste drietal heeft het plan opgepakt om in de Katholieke kerk weer een grootse tentoonstelling te organiseren, net als twee jaar geleden. Kees zal met zijn bouwploeg 2,5 dag bezig zijn met het bouwen van het decor voor de kerststallen inclusief rotspartijen, een waterval en het dorpje Bethlehem. Hij is er het hele jaar al mee bezig: “Als ik er ergens een boomstronk zie liggen dan denk ik: ‘die kan ik wel gebruiken straks’.” De dames houden zich meer bezig met de veelheid van kerststallen. Elk jaar struinen ze markten en souvenirwinkels af naar nieuwe exemplaren. Uit erfenissen worden door hen soms heel bijzondere exemplaren toegevoegd. Inmiddels is de verzameling daardoor groot en divers geworden. Van delfts-blauw, houtsnijwerk, speksteen, glas en uit vele verre landen.

De tentoonstelling is op zaterdag 11 en zondag 12 december van 11.00 tot 17.00 uur en het weekend daarna op vrijdag 16 december van 16.00 tot 21.00 uur, zaterdag 17 december van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 18 december van 11.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag 16 en zaterdag 17 is ook de jaarlijkse kerstmarkt in de Katholiek kerk. Toegang is gratis.

Bron: Zenderstreeknieuws Montfoort & Oudewater | 29 november 2016

Geef een antwoord