Hotel-Restaurant Abrona sluit definitief haar deuren

Hotel-Restaurant Abrona zal niet meer openen en sluit op 1 juni 2020 definitief haar deuren.*)
Het hotel-restaurant in Oudewater bestaat sinds 1999 en was het eerste hotel in Nederland waar mensen met een verstandelijke beperking werkten. Het was jarenlang een geliefde plek voor vele gasten uit binnen- en buitenland, voor de cliënten en medewerkers die hier werkten en hun familie en kennissen.

Het voorgenomen besluit* om het hotel definitief te sluiten, komt voort uit het plan Abrona Goed & Gezond. Dit plan is bedoeld om, verspreid over enkele jaren, een aantal kwaliteitsverbeteringen door te voeren en de organisatie financieel gezonder te krijgen. Hotel Restaurant Abrona had, ondanks alle inspanningen, al jaren onvoldoende horeca-opbrengsten.

Investeringen

Abrona moest grote investeringen doen in het monumentale gebouw. Er zijn nog meer investeringen nodig, maar zelfs áls deze investeringen worden gedaan, zal er onvoldoende verbetering van het rendement zijn. We vinden dat (commerciële) horeca-verliezen niet langer gefinancierd kunnen worden uit gelden die bedoeld zijn voor zorg, begeleiding, ondersteuning of behandeling van onze cliënten.

Ondersteuning cliënten

De veranderde vraag naar ondersteuning speelt ook een rol bij het sluiten van het hotel-restaurant: de vraag naar reguliere dagbesteding (in een zorgorganisatie) is afgenomen en de vraag naar leer-werkplekken in ‘gewone’ bedrijven neemt toe. Dit plaatst het hotel-restaurant als dagbestedingslocatie in een ander daglicht.

Een voorziening als Hotel-Restaurant Abrona openhouden is daarom niet langer verantwoord. Dat Abrona deze beslissing nu, versneld door de gevolgen van de coronacrisis, heeft moeten nemen, betreuren wij zeer. In de eerste plaats heeft dit besluit gevolgen voor de cliënten, medewerkers en vrijwilligers die zich jarenlang met hart en ziel hebben ingezet voor Hotel-Restaurant Abrona. Maar zeker ook voor alle gasten en andere betrokkenen die het hotel een warm hart toedragen.

Met aandacht

In het afhandelen van de gevolgen van deze bedrijfssluiting voor cliënten, medewerkers, familie en anderen werken we uiterst zorgvuldig. De eerste aandacht is gericht op het begeleiden van cliënten en medewerkers naar een passende werk- of dagbestedingsplek binnen of buiten Abrona. Ook onderzoeken we de mogelijkheden voor verkoop van het monumentale pand in Oudewater.

*) Dit is een voorgenomen besluit. Na het advies van de adviesorganen (centrale cliëntenraad, centrale familieraad, ondernemingsraad) wordt dit besluit, naar verwachting op zeer korte termijn, definitief.

Bron: Abrona | Eindredactie: Oudewater.net

 

Geef een antwoord