Huub van Doorn, dichter uit Oudewater

Vanaf dat hij kon schrijven, herinnert Huub van Doorn zich, schreef hij; want taal had van jongs af aan zijn interesse. Hoewel hij al heel veel heeft gepubliceerd en ook aan heel veel projecten heeft meegewerkt, heeft hij op 10 maart een dichtbundel uitgebracht die alleen van hem is: Indigoblauwe boomdruppels. Een intrigerende titel en hier en daar wat lezend bleken het dan ook intrigerende gedichten. Voor wie een getekend exemplaar wil hebben kan daarvoor op 25 maart van 13.30 tot 15.30 uur terecht bij The Read Shop in Oudewater. En je dan laten meevoeren door de gedichten van Huub van Doorn.

De interesse in taal en schrijven begon heel vroeg bij hem. Op zijn veertiende ging hij al dagboeken schrijven en is dat steeds blijven doen. Hij schrijft korte verhalen, maakt krantenkopplaksels, omdat hij spelen met taal heel leuk vindt en het scherpt zijn verbeeldingskracht, en dan schrijft hij gedichten natuurlijk. Door veel te lezen (van Simon Carmiggelt tot Umberto Eco, maar ook van Hosseini en Dan Brown) en te schrijven heeft hij zijn talenten op dit gebied verder ontwikkeld, waarbij hij blij was met alle opbouwende kritiek. Van Doorn is ook al jaren bestuurslid van Taalpodium. Hij houdt van samenwerken aan projecten.

Gezongen gedicht

Marcel Kooijman, singer-songwriter uit Woerden, nam de CD Ragfijn op met schitterende nummers. Een daarvan is Strandmaskers, een gedicht van Huub van Doorn dat hij speciaal schreef voor deze CD. Het is te beluisteren op Youtube: Strandmaskers. Een aanrader!

Huub van Doorn vertelde, met bescheiden trots, dat hij naar aanleiding van het boek Knielen op een bed violen, van Jan Siebelink, een gedicht maakte en dat aan Siebelink toestuurde. Deze reageerde positief verrast en vond dat Van Doorn het gevoel van het boek juist had getroffen.

Samenwerken

Hij werkte samen met verschillende dichters  bij een optreden in het Griftpark in Utrecht en hij was afgelopen januari nog actief op de Gedichtendag. Ook schreef hij gedichten bij schilderijen en beeldhouwwerken en een andere keer weer werkte hij samen met een fotograaf voor verschillende exposities. “Een klassiek orkest en poëzie passen ook goed bij elkaar,” vertelt Van Doorn. “Ik houd erg van samenbinden en niet zo op jezelf staan.”

Indigoblauwe boomdruppels

Indigoblauwe-boomdruppels_Huub-van-DoornToch schreef hij de bundel Indigoblauwe boomdruppels alleen en de uitgever schrijft aan Huub van Doorn onder andere het volgende: “Hoewel je gedichten vaak over herkenbare dingen gaan, zit er altijd een twist in wat je schrijft. ‘Warme zomergolven’, ‘strandslaven’, ‘zwarte bleekkopvogel’; of het nu is door je woordkeuze of de loop van een gedicht, altijd moet je als lezer twee of drie keer kijken naar wat er precies staat. Daardoor zet jouw bundel aan tot denken, en verruimt het de gedachtegang van de lezer. Je gaat vanzelf net iets anders naar de dingen kijken die je beschrijft. Jouw woordgebruik is werkelijk subliem. (…) Een boek dat je blijft oppakken om opnieuw te lezen. “Corrie, de vrouw van Huub van Doorn maakte de foto voor het omslag en zijn dochter Julicke maakte er een aantal tekeningen voor.

En op de site van de uitgever, Boekscout, staat het volgende te lezen over dit boek: Indigoblauwe boomdruppels is een deel van het gedicht ‘Uitlaat’, dat Huub van Doorn schreef in 2004. En hij wist al die tijd dat het de titel van zijn boek zou moeten worden. Dikke regendruppels vallen door de blauwe lucht op zijn hoofd uit de bomen, zoals woorden door inkt op papier. En even verder: Soms begrijp je het direct, soms lees je twee, drie keer voor je het doorziet, maar je zult steeds meer ontdekken.

Een strofe uit één van de gedichten uit de bundel; Pooltocht:/ Ik zag een jongen die met vader/ leerde fietsen op het pad/ even, even lachte hij naar me.

Huub van Doorn denkt al weer over later en meer, want hij wil iets met taal en hij zoekt verbinding. Misschien samen iets met de Oudewaterse stadsdichter Nelleke den Boer tijdens Pracht aan de Gracht? Wie weet.

Bron: Oudewater.net | 16 maart 2017
Tekst en foto: Aad Kuiper

Geef een antwoord