IJspret in Oudewater, januari 2017

Het was lang geleden en o zo leuk om het schaatsliefhebbend Oudewater aan de gang te zien.

Ijspret Zondag 22-1-2017 027 (2)

Prachtig weer en aardig ijs; maar wel opletten geblazen.

Zondagmiddag half vier stond ik er zelf wel een beetje verdrietig bij, want wat graag had ik de ijzers nog even ondergebonden. Maar andere bezigheden hadden op dat moment voorrang. In de ochtend waren de echte liefhebbers al van start gegaan, zag ik op Facebook. Aan de kleuren en de opkomende zon te zien om een uur of negen al. Je kon op het filmpje horen dat de schaatsen scherp waren geslepen.

Goed voorbereid

Het water waarop werd geschaatst was al door de vriendenclub, die normaal op zondag op de racefiets zit, eerder getest en goed bevonden. Ongeveer 10 man in de ochtend met min 5. De gezichten stonden blij en er werd goed opgelet: pas op, kijk uit, hier niet, daar wel, want het ijs is natuurlijk niet overal betrouwbaar. Maar aan de zijkanten van de plas was het goed te doen. En niet oversteken….. dat risico is te groot.

Ijspret Zondag 22-1-2017 053

Aan de graskant blijvend kan je best een groot traject afleggen zag ik later op de middag. Het was best druk.

Druk met auto’s

Op de Damweg stonden enkel tientallen auto’s. De parkeerplaats in de bocht was tjokvol . Er werd nog druk met schaatsen gesleept. De één trok ze uit, de ander zat te klungelen om ze aan te trekken. Zonder stoel of goede verhoging van brug of plank is dat best lastig. In de deuropening van de auto dan maar.

Auto's_Ijspret Zondag 22-1-2017 021

Beschermers om en klunen over het asfalt door de graskant naar het gladde ijs. Oei, even wankelen en daar gaat hij: de eerste schreden en dan klap-klap weg. Tussen de kinderen door die onder toeziend oog van pa of ma in de weer waren met slee en dubbele glijders. Het was leuk met prachtige lange schaduwen van de stralende zon. De tijd dat de Grote Gracht als eerste ingewijd werd als schaatsplek voor Oudewater blijkt voorbij. Hoe dit komt? Waarschijnlijk door het uitbaggeren is het te diep om snel dik genoeg ijs voort te brengen. Maar bij navraag bij de baggerspecialisten blijkt dit niet van toepassing. Het zij zo.

Nu wordt dit mooie stukje natuur aan de Damweg als eerste verkozen. Aan de andere kant van de weg zou je zo naar de Vlist in Haastrecht kunnen schaatsen, maar daar lag het nog voor een deel open.

mooi_Ijspret Zondag 22-1-2017 025

Er komen vast nog vorstperiodes aan dus mijn vers geslepen schaatsen komen zeker nog aan de beurt deze winter. Als ik aan de afgelopen zomer terugdenk, zat het goede weer ook aan de staart van het seizoen. Dus we blijven moed houden. Er is niets leuker om over de boerenslootjes naar de koek en zopie aan de Vlist (Van Diemen) te gaan aan te klampen en warme punch of chocolade met slagroom te nuttigen. De meest wilde verhalen worden dan verteld en nog steeds herhaald door menig schaatsliefhebber. Weet je nog…………………….. JA JA.

Tekst en foto’s: Bert van der Horst | 24 januari 2017
Eindredactie: Oudewater.net

Geef een antwoord