IJzeren Eeuw herleeft in Oudewater tijdens Nacht van de Geschiedenis

In Oudewater vindt op vrijdag 16 oktober de Nacht van de Geschiedenis plaats, met dit jaar als thema ‘De IJzeren Eeuw’. De organisatie van deze Nacht is net als voorgaande jaren in handen van De Vrienden van Oudewater. “Het wordt een opvoering met luchtige teksten.’’

Voorzitter Jeroen Kliver vertelt dat de opzet van deze avond enigszins is veranderd. “Dit jaar willen wij de Industriële Revolutie (1800-1900), zoals die ook in Oudewater heeft plaatsgevonden, voor het voetlicht brengen. Niet met een droge opsomming van feiten, maar met een opvoering met luchtige en aansprekende teksten.”

Vanaf 18.45 uur verzamelen de belangstellenden zich op de Markt, waar om 19.00 uur het spel begint. Met de centrale figuur van Gijsbert van der Lee worden de mensen teruggevoerd naar de touwslagerij in de 19e eeuw. Zijn werknemers Cees, Hannes, Jan en Tinus dachten in die tijd dat ze het ergens anders beter konden krijgen en namen ontslag. Het publiek wordt op de Markt in vier groepen verdeeld en onder aanvoering van een van de ontslagen werknemers naar de verschillende locaties in de stad gebracht. Zo is er de Sigarenfabriek, maar ook de Gasfabriek, de Olieslagerij en de Machinefabriek. Op al deze plaatsen wordt een bijbehorend spel opgevoerd. Het geluid ter plaatse is versterkt en er is voldoende licht om de optreden goed te kunnen volgen.

Na afloop komt iedereen weer terug op de Markt, die inmiddels is omgetoverd tot een Taveerne. Zowel Gijsbert van der Lee als de vier ontslagen werknemers treffen daar elkaar opnieuw. Dat Van der Lee altijd goed is geweest voor zijn personeel, hebben Cees, Hannes, Tinus en Jan inmiddels ervaren. Het is Van der Lee die hen aanbiedt om bij hem terug te komen en hem te helpen bij het ontwerpen van een nieuwe touwfabriek.

Het is mogelijk dat er enige hinder voor het verkeer ontstaat, maar een aantal spellocaties in de stad vragen die avond om extra verkeersmaatregelen.

Bron: Zenderstreeknieuws Montfoort-Oudewater | 9 oktober 2015

Geef een antwoord