Inspirerende musical in de Sint Franciscuskerk

Afgelopen weekend werd de musical ‘Franciscus, Troubadour van God’ opgevoerd in de Sint Franciscuskerk. Een verrassend mooie musical met een aantal erg goede solisten. De musical vertelt het verhaal van Franciscus, een jongeman die ondanks de wensen van zijn vader een leven gaat volgen als christen.

Een interessant verhaal waar een vader die met beide benen op de grond staat een goed leven voor zijn zoon wil hebben tegenover zijn zoon die juist vernieuwend wil zijn en het geloof aan anderen mee wil geven. De rol van Franciscus werd gespeeld door Jip van Rijswijk, Jurjan Rietveld en Geo van Heijingen, waarvan de eerste als jongste van het toneelgezelschap de rol van Franciscus erg sterk vertolkte.

Musical-Franciscus_Oudewater

Het idee om de musical in Oudewater te spelen is ooit begonnen toen regisseur Monique van den Hoogen het verhaal in 2009 in Laren uitgevoerd zag worden. Begin dit jaar werd samen met vier anderen de voorbereidingen getroffen om dit idee uit te voeren in de Sint Franciskerk in Oudewater. Eén van deze vier mensen, dierenarts Peter Heemskerk, spreekt van een goede sfeer bij het voorbereiden van het stuk.

“Het verhaal vond ik erg boeiend en het zorgt ervoor dat ik met een andere beleving naar de Franciscuskerk ga. Veel mensen die je ziet in de musical hebben al eens eerder samen gewerkt met Monique, anderen moesten auditie doen voordat ze een rol kregen. Toen we het script voor de eerste keer hadden doorgelezen was het nog erg lastig om een goede voorstelling van het verhaal te maken.

Een musical is heel anders geschreven dan een leesboek, dus je overziet in het begin het verhaal gewoon niet. Pas later in de repetitieperiode, als je het stuk ook echt aan het spelen bent, vallen steeds meer puzzelstukjes op zijn plek. In juni hebben we de eerste repetitie gehouden, dit was meer om kennis te maken met het stuk en elkaar. In september zijn we pas echt gaan repeteren voor het stuk zelf”.

Het eindresultaat mag er zijn, er zitten een aantal erg sterke scenes tussen, waaronder het emotionele duet van Isa van der Wee met Iwanka van den Hooren wanneer vader Wil Stalvord Franciscus gaat zoeken voor een laatste kerstavond samen. Monique van den Hoogen mag een nieuwe sterke musical aan haar repertoire toevoegen.

Bron: Redactie Oudewater.net – Martijn de Wit | 25 december 2015

Geef een antwoord