Jaarmarkt bij Hoeve Spoorzicht voor viering 750 jaar Oudewater

Op dinsdag14 april en woensdag 15 april 2015 wordt bij Hoeve Spoorzicht in Papekop een middeleeuwse jaarmarkt georganiseerd voor de kinderen van de groepen 5-6 van alle basisscholen. Met deze markt wordt het project Opscheppen! afgesloten waaraan de kinderen in de afgelopen weken hebben gewerkt.

Eten en feesten in de Middeleeuwen

Het thema van de viering voor de groepen 5-6 is Eten en feesten. De kinderen hebben in de klas met kunstenaar Eline Janssens in het project Tafelpapieren en tafelmanieren eigen tafelpapier ontworpen en bestempeld.

In het project Opscheppen! Hebben ze opa’s en oma’s geïnterviewd over de eetgewoonten van vroeger. Verder hebben ze geleerd over vergeten groeten, zuivel en andere producten en manieren van eten conserveren. Op de jaarmarkt in Papekop kunnen zij alle gerechten waarover zij hebben geleerd gaan proeven. Marian Baars verzorgt een kraam met vergeten zuivel als hangop en smoort, Tom Wenting zal paling roken, en forel die hij zelf sponsort, en er is een kraam met vergeten snoep en natuurlijk zijn er vergeten groenten. Die kraam wordt bemand door Sam van der Klis. Bakkerij Stijnman stelt deeg beschikbaar waarmee de kinderen echt stokbrood kunnen bakken boven een vuurtje. In totaal werken 19 vrijwilligers in historisch kostuum mee om de markt tot een succes te maken.

In de feestweek gaan de kinderen middeleeuwse gerechten koken in het Cultuurhuis Oudewater. Daarna worden die geserveerd op hun eigen tafelpapier en smakelijk opgegeten.

Oudewater 750 jaar stadsrechten

In het schooljaar 2014-2015 staat zowel het Cultuurprogramma als het Kunstmenu in het teken van de viering van Oudewater 750 jaar stadsrechten. Op uitnodiging van de commissie Cultuur en Educatie van Stichting Oudewater 750 Jaar Stad hebben Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht een speciaal programma samengesteld. Ieder bouwdeel heeft een eigen thema. Alle projecten in het Kunstmenu en Cultuurprogramma worden aan deze thema’s aangepast. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door het St. Lucia Fonds.

De viering vindt plaats tussen 10 oktober 2014 en 1 mei 2015 en wordt afgesloten met een feestweek, waarin verdiepende lessen worden gegeven die aansluiten op de thema’s. De feestweek is van 28 april tm. 1 mei 2015. Op deze dag wordt de kinderen een feestmaaltijd aangeboden en presenteren de groepen onderdelen uit de feestweek aan elkaar.

Speciaal voor de viering is er een feestlied Oudewater 750 jaar gecomponeerd door 123 Zing.

Kunst- en Cultuurmenu

Het Kunstmenu en Cultuurprogramma helpt de creativiteit van kinderen te ontwikkelen. Het Kunstmenu laat elke leerling ieder jaar kennismaken met een professionele kunstuiting. Dit kan een concert of een voorstelling zijn, maar ook een bezoek van een kunstenaar, schrijver of dichter in de klas. Het Cultuurprogramma garandeert dat elke leerling per jaar één keer kennis maakt met personen, gebouwen of instellingen in zijn eigen culturele omgeving.

Bekijk het volledige programma voor de gemeente Oudewater op www.kunstcentraal.nl/gemeenten/oudewater/.

Datum en tijd: dinsdag 14 april van 9.00-12.00 en 13.00 – 15.00 uur woensdag 15 april van 9.00-12.00
Locatie: Hoeve Spoorzicht
Adres: Diemerbroek 4, 3464 HR Papekop

Bron: Oudewater 750 jaar Stad & Kunst Centraal | 11 april 2015

Geef een antwoord