JOTA-JOTI bij Scouting Jorisgroep Oudewater

JOTA-JOTI is een afkorting voor Jamboree on the air en Jamboree on the internet. Scouting Jorisgroep Oudewater had een bijzonder weekend van vrijdag 20 t/m zondag 22 oktober. Men werd uitgenodigd om bij JOTA-JOTI te komen kijken hoe intens de groep van wel 180 leden, van heel jong tot jong, van 5 tot 23 jaar, bezig was verbinding te maken met de diverse scoutinggroepen in Nederland en ver daar buiten.

JOTA-JOTI had als thema Contact maken met de buitenwereld door middel van internet en zendmast. Met korte en ultrakorte golf werd er onder andere verbinding gelegd met de Utrechtse scout Katy met roepnaam peka18. Twee jongens, Martijn en Dann, werden erbij geroepen en er werd wat informatie uitgewisseld. Natuurlijk werd op het internet via hun mobiel gegoogeld hoe Katy er uitziet. Er werd zelfs in overweging genomen dat ze naar Oudewater zou komen en de route werd besproken; de boys waren nieuwsgierig geworden door de vlot babbelende Katy.

Ieder scouting heeft zijn eigen roepnaam hier bijvoorbeeld Oudewater pa9t/j. Thom van der Klis, de ervaringsdeskundige, vertelde met veel plezier dat hij diverse groepen begeleidde. Om de beurt werd er een groep bij de gereedstaande zendapparatuur aan het werk gezet wat onderling nogal wat jolijt teweegbracht. Thom vertelde dat er zelfs contact was geweest met Japan, probleempje is dan wel de taal, maar toch wel leuk. De zendmast van wel 15 meter is op vrijdag door de groep zelf in elkaar gebouwd en gevierd met een BBQ. Het bereik in Nederland was met de korte golf tot ongeveer Nijmegen.

In een ander lokaal van De Draak, zo heet het clubhuis, was men druk bezig het solderen van een usb-stick. Een printplaatje werd voorzien van een ledlampje en lichtsensor compleet met weerstandje, zodat, als het donker wordt, je computer begint te knipperen. Jong maar beslist niet lui waren, onder begeleiding van ouderen, veel jongeren druk bezig. Ja, je leert leuke dingen op de scouting. Buiten werd er natuurlijk brood gebakken op een stok, want het was tenslotte etenstijd. Het kampvuur brandde lekker en gaf ook nog warmte af. Het weer was een beetje vervelend, maar met elkaar was het geheel geen probleem.

Weer terug naar binnen, waar in een ander lokaal de zendapparatuur van Midland FM stond opgesteld.

Bekend van de goede muziek op de doordeweekse dag, te beluisteren op FM 107.5 MHz en op de kabel 98.3 MHz, met op woensdag het gezellige praatprogramma over wat er zoal in het Oudewaterse gebeurt. Meestal gepresenteerd door Wil de Vries, de razende reporter; wie kent haar niet! En af en toe ook door Trudie Scherpenzeel. En niet te vergeten het sportgebeuren op zaterdagmiddag. Ook was Wil druk met de voorbereidingen voor de live uitzending van af een tot drie uur met 3 jongens te weten Dann Dodenwaard , Martijn Vermeulen en Tjebbe de Kuijer, de aanwezige dame was Maud Vermeulen. De twee uur hadden ze gezamelijk uitgedacht  met spelletjes en opdrachten voor de luisteraar, bijgestaan door technieker Arjan Tegelenbosch en de nijver naar buiten en binnen renende Peter Boere voor verslag ter plaatse. Als de uitkomst goed was wachten zij de eeuwige roem. En dat is niet niks. Al met al kan de scouting Jorisgroep terugkijken op een zeer geslaagd en goed georganiseerd evenement door Thom van der Klis, Robert van Jaarsveld, Patrick de Kuijer, Tjebbe de Kuijer en Frank de Jong.

Bron: Oudewater.net | 25 oktober 2017
Tekst, foto’s & video: Bert van der Horst

One thought on “JOTA-JOTI bij Scouting Jorisgroep Oudewater”

  1. Wil de Vries zegt:

    Het was ontzettend leuk om te doen, en de samenwerking met de scouting was fantastisch…..
    Wij het team van Midland FM (het radiostation van Oudewater) hebben duidelijk genoten….

Geef een antwoord