Jubileum 50e schoolbrandweerwedstrijd

De 50e schoolbrandweerwedstrijd op zaterdag 1 oktober wordt gehouden aan de Touwslag. Vanwege dit jubileum pakt de brandweer Oudewater extra uit met demonstraties na afloop .

Jubileum 50 jaar schoolbrandweer wedstrijden in Oudewater

Dit jaar wordt op zaterdag 1 oktober 2016 voor de 50e keer de schoolbrandweer wedstrijd georganiseerd door de vrijwillige brandweer Oudewater.

Het idee voor een wedstrijd met brandweermateriaal is voor het eerst gehouden tijdens de feestweek in het kader van Oudewater 700 jaar stad. De eerste winnaar in 1965 was de Openbare Lager School. Sinds die tijd is de wedstrijd, behalve in 1966, ieder jaar gehouden. Vandaar dat nu voor de 50e keer de wedstrijd wordt gehouden.

De wedstrijden zijn in het verleden op vele locaties gehouden zoals op het oude UNIO-veld en de parkeerplaats aan de Waardsedijk, op delen van het toen in ontwikkeling zijnde industrieterrein Tappersheul en de laatste jaren aan de Touwslag nabij gebouw Tjonkie. In de beginjaren deden er nog 7 scholen mee alleen zijn enkele scholen, St. Francicusschool (1984) en de School met de bijbel Eliëzer (Papekop / 1995), zijn door sluiting afgevallen.

De schoolkinderen uit groep 8 en eventueel aangevuld vanuit groep 7 van de Oudewaterse basisscholen kregen in het verleden één theorie- en vier praktijkavonden om het aflegsysteem te leren. In 2015 is besloten de theorieavond te laten vallen en alleen de vier praktijkavonden te houden.

De schoolkinderen werkten tot 2014 volgens het 9 persoons aflegsysteem. Met dit systeem werkte de brandweer tot 1982. In 2015 is de brandweer, in overleg met de scholen, overgestapt naar het 6 persoons aflegsysteem zoals de brandweer heden ten dage ook werkt. Nu wordt er ook gewerkt met een “vliegende start” waarbij de ploeg direct na aankomst met de brandweerwagen het geleerde in praktijk moeten brengen.

De jury, die de scholen beoordeeld, bestaat uit brandweerlieden van de omliggende posten Haastrecht, Montfoort, Linschoten en Woerden. Dit om “partijdigheid” te voorkomen.

Om het jubileum te vieren pakt de VRU-brandweer post Oudewater extra uit en worden er spuitspellen georganiseerd voor de kinderen van de toeschouwers.

De kinderen die in de schoolploegen zitten verzamelen bij de firma Velegro aan de Laan van Snelrewaard om vandaar uit met een brandweerwagen naar het wedstrijdterrein aan de Touwslag te worden gebracht.

De wedstrijden starten om 09.30 uur aan de Touwslag. Nadat de laatste ploeg zo rond 11.30 uur gespeeld heeft dan volgt er nog een demonstratie van de hoogwerker van de VRU-brandweerpost Woerden en het nieuwe hulpverleningsvoertuig van de VRU-brandweerpost Linschoten.

Na deze demonstraties zal burgemeester Pieter Verhoeve zo rond 12.30 uur de uitslag in gebouw Tjonkie bekend maken.

Het speelschema is als volgt:
09.30 uur St. Jozefschool
09.55 uur OBS Goejanverwelle Hekendorp
10.20 uur Mariaschool
10.45 uur Immanuëlschool
11.10 uur Jenaplanschool Klavertje 4

Wees op tijd want we lopen soms iets in op het wedstrijdschema.

Voor informatie over de schoolbrandweer verwijst de brandweer Oudewater u graag naar hun Facebook pagina.

Na afloop van de prijsuitreiking zorgt de VRU-brandweerpost Oudewater, met hun brandweervoertuigen, er voor dat de deelnemers weer terug gebracht worden naar de Laan van Snelrewaard zodat ze hun fiets op kunnen halen.

Bron: Zenderstreeknieuws Montfoort-Oudewater | 22 september 2016
Tekst: VRU-brandweerpost Oudewater

Geef een antwoord