Judo: 1e dan voor Susanne Kelder en prijzen in Berlicum

Vrijdagavond 15 april was het dan zover voor de 21 jarige Susanne; het examen 1e dan (zwarte band) stond op het programma. Om 21.15 uur arriveerde een delegatie van de Dangraden commissie Zuid-Holland onder leiding van Richard de Bijl (8e dan). De JBN geeft G-judoka’s de kans om eerste dan te halen op hun eigen club; normaliter doet men Dan-examen buiten de club. De commissie bestond uit vier leden die naar het examen van Susanne en valpartner Damiën den Bleker kwamen kijken.

1e dan voor G-judoka Susanne Kelder uit Lopik

Richard: “Susanne kwam in 2006 bij ons in Lopik op judo. In 2009 is zij lid geworden van de JBN om deel te gaan nemen aan judowedstrijden. Dit ging al vrij snel erg goed. Susanne heeft al heel vaak in de IJsselbode gestaan en heeft een waslijst van wedstrijdprestaties op haar naam staan in de afgelopen 7 jaar. In 2013 heeft zij bij ons op de club haar bruine band behaald, dus na 3 jaar werd het tijd voor weer een examen!”

Susanne heeft zich zeker 4 à 5 maanden intensief voorbereid om alles zo goed mogelijk te kunnen laten zien. Zij liet diverse technieken staand zien, waarna zij ook combinaties van staand naar de grond liet zien. De commissieleden waren zichtbaar in hun nopjes bij het zien van Susannes examen.

De controletechnieken op de grond waren geen probleem voor haar. Zij sloot haar examen af met een eerste serie van het Nage No Kata (bestaat uit een groet ceremonie, gevolgd door een serie judoworpen, heel netjes uitgevoerd zowel rechts als links). Ook dit verliep voor haar buitengewoon.

RPS_Oudewater_susanne1eDan2016
Susanne met examencommissie

De commissie trok zich even terug om zich te beraden, om daarna met diploma en zwarte band Susanne te komen feliciteren en vooral te complimenteren met het behalen van haar 1e dan-examen. Officieel werd het diploma getekend en kreeg zij de zwarte band omgeknoopt door Wim Lindemans. Richard: “Een trotsere Susanne kon ik mij niet voorstellen, wat een vreugde en emoties.”

Zij werd gefeliciteerd door haar vader en moeder, familie, mede judoka’s, medebewoners van haar woongroep, de commissie en trainer.

“Ik mag als trainer wel zeggen dat ik ontzettend trots op haar ben, zij heeft heel veel inzet en karakter getoond. Dit laat ook weer zien dat sporten voor iedereen is!” besluit Richard.

Judoka’s in de prijzen in Berlicum

Zondag 17 april stonden 7 judoka’s op het Open Berlicum Judotoernooi dat al voor de 42e keer werd georgniseerd. Het toernooi vond plaats in sporthal Theereheide in Sint-Michielsgestel.

Oudewater_RPS_Senna-Groothedde_Sylvana-den-Bleker_Berlicum2016
Senna Groothedde en Sylvana den Bleker

Senna Groothedde mocht als eerst aantreden in de dames -15 jaar in de klasse -40 kilo. Zij verloor haar eerste wedstrijd met een strafje in de golden score. Daarna kwam zij sterk terug en won al haar partijen in de herkansingsronde en werd hierdoor knap derde

Sylvana den Bleker kwam uit in de -18 -57 kilo en won haar eerste partij; daarna verloor zij en moest dus in de herkansingsronde verder. Hier werd zij weer als winnaar aangewezen en werd dus ook derde. In de groepen daarna kwamen Ivar van Blijderveen en Joost Verkaik op de tatami, maar helaas verloren zij hun wedstrijden. In de -21 jaar kwamen Damiën den Bleker, Hans en Rick van Montfoort in actie. Damiën startte moeizaam en verloor. Hierna was hij weer alert en won drie keer op rij, ook voor hem was dus een derde plaats. Hans had dit keer een uitstapje naar de 90+. In een poule van 4 won hij 1 wedstrijd, hiermee haalde ook hij een derde plaats.

In de gewichtscategorie van Rick -90 waren maar 2 deelnemers. Rick won de eerste keer met wazari, 7 punten. Maar verloor de tweede keer met ippon. Dus op wedstrijdpunten verloor hij en werd dus tweede!

Tekst en foto’s: Richard Proost Sport | 18 april 2016
Eindredactie: Oudewater.net

Geef een antwoord