Kaarsjesavond en kerstmarkt in Oudewater

Ook dit jaar werd de inmiddels traditionele kaarsjesavond georganiseerd door de Vrienden van Oudewater en ook dit jaar vond de net zo traditionele kerstmarkt in de Sint Franciscuskerk ten bate van de Stichting Reddingsplan Franciscuskerk plaats. Beide werden, ondanks het wat minder prettige weer, behoorlijk druk bezocht. 

Kaarsjesavond

kaarsjesavond-2015-aad-DSCN0669Het regende behoorlijk op kaarsjesavond, maar toch had een veertigtal kinderen, uiteraard voorzien van lampionnen, zich verzameld bij de Wulverhorst. De organiserende Vrienden van Oudewater deelde fakkels uit om de optocht een nog feestelijker tintje te geven en de muzikale omlijsting vond plaats door de Waardgangers uit Bergambacht. Goed in plastic verpakt ging een klein groepje dappere bewoners uit de Wulvershorst met even zo dappere begeleiders mee op deze tocht naar de Markt in het centrum van Oudewater.

De kerstman bewoog zich, regelmatig dansend en swingend, door de stoet.

kaarsjesavond-2015-De kerstman 013

Op de Markt aangekomen stond Kirsten Vermeij, verkleed als engel, naast de levende kerststal, klaar om een kerstverhaal te vertellen. Ze deed dit vlot en boeiend, terwijl ze, Kerstboom-2015-De kerstman 016in verband met omstandigheden, pas kort tevoren voor deze rol was gevraagd. Aansluitend bracht een pop-up koor van 123Zing een aantal nieuwe én traditionele kerstliedjes ten gehore.

Pas na twee keer tot tien tellen bracht de boom er toe fijn lichtjes te laten branden met een letterlijk schitterende piek in de top. Vervolgens mochten de Waardgangers de Markt nog een tijdje opvrolijken terwijl er bij de kraampjes rondom geknutseld kon worden en iets te drinken besteld. Ondanks de regen was het er best gezellig.

Sfeerimpressie van Kaarsjesavond 2015

Een behaaglijke sfeer in de Sint Franciscuskerk

kraampjes-Kerst op de markt en in de kerk 006Terwijl het buiten hard bleef regenen, was het binnen bij de kerstmarkt in de Sint Franciscuskerk drukker dan ooit. Zo druk zelfs dat Anton  Miltenburg van het rad van avontuur extra hard moest praten om boven het rumoer uit te komen dat heerste in de kerk.

Bij binnenkomst rook je de geur van glühwein en chocolademelk die ook dit jaar weer gretig werd afgenomen. Ook voor een ieder die  zijn kerstversiering nog moest inkopen was er voldoende keuze. In de Sint Franciscuskerk  stonden zowel kraampjes voor nieuwe als tweedehands kerstartikelen verspreid.

hele kerk vol kraampjes-Kerst op de markt en in de kerk 012

In de voorafgaande dagen werden er al veel kerstbomen verkocht in een speciaal daarvoor geplaatste houten chalet voor de kerk. Ook tijdens de kerstmarkt werden de kerstbomen goed verkocht, maar toen in de hal van de kerk.

Aan het eind van vrijdagavond werd een preview gegeven van de musical Sint Franciscus, Troubadour van God, die volgend weekend wordt opgevoerd in bovengenoemde kerk. Hier zijn nog wel wat kaarten voor verkrijgbaar.

liefde op de markt en in de kerk 028

Tot aan het eind de markt werd er nog goed verkocht, zelfs na sluitingstijd kwam er nog iemand die snel zijn kerstartikelen moest inslaan. De kerstmarkt heeft ook dit jaar weer goed geld opgebracht voor het behoud van onze prachtige kerk in Oudewater.

Bron: Redactie Oudewater.net – Aad Kuiper en Martijn de Wit | 14 december 2015
Foto’s: Bert van der Horst en Aad Kuiper

Geef een antwoord