Kamermuziekdagen Oudewater 2017, opnieuw geslaagd

De Kamermuziekdagen Oudewater vonden ook in 2017 vooral plaats in het stadhuis van Oudewater. En wel van vrijdag 3 t/m zondag 5 november. Het programma, hoewel uiteraard binnen de grenzen van het begrip ‘kamermuziek’, was behoorlijk divers, het niveau hoog en de belangstelling groot.

Op vrijdagavond begonnen de Kamermuziekdagen met één van de bekendste Nederlandse Strijkkwartetten, het Matangi Quartet. Dit viertal bracht het programma: ‘Scandinavia’: een muzikale reis naar het hoge noorden, met werk van de componisten Sibelius en Rautavaara, beide Finnen en de Noor Grieg. Vooral het Voces Intimae maakte, al was het alleen al om de naam, een bijzondere indruk.

Zaterdagmiddag, wandelconcertdag

Op zaterdagmiddag 4 november vond opnieuw, omdat het vorig jaar goed beviel, een Wandelconcert naar verschillende locaties plaats, waar steeds het Damask Vocal Quartet optrad; steeds a capella, alleen in de Grote Kerk met Flore Merlin op de piano.

De Amerikaanse sopraan Katharine Dain, de Franse mezzosopraan Marine Fribourg, de Britse tenor Guy Cutting en de Canadese bariton Drew Santini werken sinds 2014 vanuit Nederland samen als het vocaal kwartet Damask. Damast, damask in het Engels, refereert naar een weeftechniek die voor luxe stoffen zoals zijde ontwikkeld werd. De techniek werd bekend in en genoemd naar het 14e eeuwse Damascus in Syrië – toen een internationaal handelsknooppunt met een levendige uitwisseling van ideeën en culturen. Dat is wat het Damask vocaal kwartet ook biedt. Niet alleen weeft het de stemmen van de vier leden tot een prachtige klankkleur, ook weeft de muziekkeuze van het kwartet internationale patronen en muziek uit verschillende eeuwen tot een rijk repertoire. (Bron: Podium Oudewater). Het programma liet de uiteenlopende kanten en kwaliteiten van Damask zien, of liever gezegd: horen. Van werk van Strawinsky en Brahms, via Messiaen en Herzogenberg tot en met het nog niet zo oude ‘Autumn Leaves’ van Joseph Kosma.

Damask-Podium-Oudewater-IMG_2051Zo’n 70 mensen genoten van de muziek in de Sint Franciscuskerk, de Grote Kerk en bij Arco Architecten en van de wandelingen van de plek naar plek.

Zaterdagavond en zondag, opnieuw van hoog niveau

Op zaterdagavond en zondagmiddag volgden nog respectievelijk Shunske Sato & Shuann Chai met werk van Bach en Mendelsohn Barholdy en het Orbis Quartett uit Berlijn waarin werk van Pärt en hoofdrol speelt. Beide van een hoog niveau.

Prachtige toegift bij Kamermuziekdagen

Op zondagavond werden de kamermuziekdagen, net als vorig jaar, afgesloten met een concert van Marit en haar naaste vrienden: Marit and friends.
Marit Vliegenthart, Bas Treub, Hannah Strijbos, Pierre Doumenge, Marcus van den Munckhof, Bas Vliegenthart evenaarden minstens hun succes van een jaar eerder. Dit keer met een tweetal kwintetten voor viool, de eerste van Dvorák en de tweede en laatste van Schubert. En, grote verrassing, het Orbis Quartet was gebleven en speelde samen met Marit and friends, het Octet van Mendelssohn.

kamermuziekdagen-octet-2017-11-05 23.07.08

Dit keer werd het Octet, bedoeld voor een achttal strijkers aangevuld met de contrabas, bespeeld door Bas Vliegenthart. Een prachtige toegift.

Met recht kunnen ook deze keer de Kamermuziekdagen, georganiseerd door Podium Oudewater, als bijzonder geslaagd worden beschouwd.

Bron: Podium Oudewater & Oudewater.net | 6 november 2017
Tekst: Podium Oudewater / Aad Kuiper

Geef een antwoord