Kerstconcert Con Forza in Oudewater

Op 20 december j.l. heeft Christelijk mannenkoor Con Forza uit Woerden zijn jaarlijkse kerstconcert gegeven in de Oude kerk (red: Grote of St. Michaëlskerk) van Oudewater.

Ze kunnen terugzien op een prachtig concert met medewerking van o.a. het Groot Nederlands Strijkorkest, Pia Schütz en Wim de Penning. Aan de uitgang is er gecollecteerd voor Woord en Daad met als doel: Ebola-slachtoffers in Afrika. De opbrengst heeft de organisatie verrast: € 1.902,-. 

De huidige ebola-epidemie in West Afrika is de ergste ooit. In Sierra Leone verspreidt de ziekte zich het snelst. Daarom steunt Woord en Daad daar een noodhulpproject van partnerorganisatie EFSL.

Het ebolavirus brak in februari uit in Guinee en verspreidde zich snel naar het naburige Liberia en Sierra Leone. En het virus woekert voort. Omdat de ziekte nauwelijks is te genezen, richt dit project zich vooral op preventie. Onbekendheid met de ziekte en de verschijnselen maakt mensen extra vatbaar voor het verwoestende virus.

Voorlichting

De partner van Woord en Daad, EFSL, wil via een omvangrijk voorlichtingsprogramma mensen bereiken met medische informatie over het voorkomen en herkennen van de ziekte. Veel mensen zijn bang, allerlei geruchten doen de ronde en mensen raadplegen vaak als eerste lokale genezers, die de ziekte niet kennen. EFSL geeft in de districten Bonthe, Pujehun, Port Loko, Bo en Kenema aan circa 1,5 miljoen mensen voorlichting via bijeenkomsten in scholen en kerken, via de radio, mobiele telefoon, luidsprekers en posters. Daarnaast deelt EFSL 2000 hygiënekits met chloor, zeep, water en losse kranen uit.

Wat is ebola?

Ebola is een virus dat het immuunsysteem verlamt. Na de eerste symptomen – koorts, keelpijn, zware hoofdpijn – verergert de ziekte snel. In het tweede stadium gaan mensen overgeven, krijgen ze diarree en is er een verminderd functioneren van de lever en de nieren. In het derde stadium kampen slachtoffers met (ernstig) bloedverlies, in braaksel, ontlasting, neus of tandvlees. Ebola wordt verspreid via lichaamsvocht van slachtoffers, zoals bloed, braak, ontlasting of het gebruik van niet-steriele naalden. Daarom lopen mensen die ebola-patiënten verzorgen, extra risico. Omdat er geen medicatie en vaccinaties zijn, is de overlevingskans slechts afhankelijk van de persoonlijke gesteldheid van de patiënten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat meer dan 50% de besmetting met ebola niet overleeft. Sinds de ziekte in 1976 voor het eerst geregistreerd werd, brak de ziekte enkele keren op kleine schaal uit. De huidige epidemie is de grootste ooit.

Giften

In totaal heeft Woord en Daad 70.000 euro nodig voor de ondersteuning van het voorlichtingsprogramma in Sierra Leone. Over dit project heeft afstemming plaatsgevonden met de hulporganisaties Dorcas, Red een Kind, Tear en Zoa, die samen met Woord en Daad het christelijk noodhulpcluster vormen.

Woord en daad | 3 januari 2015

Geef een antwoord