Kerstmarkt Oudewater anno 2016

Waar de Kerstmarkt eerst stond voor de jaarlijkse markt die door de Stichting Reddingsplan Franciscuskerk wordt georganiseerd in de gezellige en warme Franciscuskerk, staat het nu voor de Kerstmarkt Oudewater als geheel waarbij de Kaarsjesavond is komen te vervallen. Maar daarom nog niet getreurd, want er was inderdaad die een sfeervolle traditie in de kerk – alles voor het goede doel – en op initiatief van de Oudewaterse middenstand (NOVO) en stichting Vrienden van Oudewater kon er geproefd, geproefd en nog eens geproefd worden en kon men ook nog eens profiteren van veel korting! Voor heel veel mensen was het dus lekker genieten.

kerstmarkt-17-12-2016-001

Het zag er allemaal weer heel gezellig uit in Oudewater met een kerstman en een draaimolen en natuurlijk heerlijke Oudewaterse specialiteiten of gewoon een lekker hapje en drankje en dan extra opgevrolijkt door live kerstmuziek. Het kon niet op.

Goede voorbereiding

Alles was duidelijk goed voorbereid, maar ook die zaterdagochtend ging er nog heel wat aan vooraf: om 10 uur stonden mannen van de NOVO, Wilfred de Jong, John Treur, Gerrit Den Hartog, Hans Janmaat, Bernard Tesink en nog een paar winkeliers van hartje Oudewater klaar om de Kerstmarkt op te bouwen. Even overleg met de visboer hoe hij er om vier uur met zijn wagen nog uit kon, want de mannen gingen aan de slag.

De buizen van de twee tenten werden gelost: de gele bij de gele en de witte bij de witte. Ze werden vakkundig in elkaar geschoven en het zeil ging erover. Eerst de ene kant omhoog en toen de andere. Eigenlijk waren ze met tien man sterk zo klaar. Kerstbomen gezellig neerzetten en de lampjes erin. De winkeliers waren gelijk al druk bezig om hun producten voor de proeverij neer te zetten.

Heerlijke hapjes en drankjes

kalkoen kerstmarkt-17-12-2016-036En dan die hapjes; dat waren niet zomaar hapjes. Dat waren hele lekkere spullen. Wat dacht u van de in braadzak klaargemaakte kerstkalkoen gevuld met lichtzoet gehakt. Normaal denk je kalkoen: leuk voor de kerst, maar bij de eerste hap toch heel fijn, met een glas wijn. Deze kalkoen was boterzacht en heerlijk mals, totaal niet droog en zelfs het gehakt was meer dan lekker. Men had de botten zo goed als verwijderd, dus een erg makkelijk gerecht voor de kerst met recept erbij voor het garen in de oven. Wel voor woensdag bestellen bij slager Ultee, werd de vele proevers meegedeeld.

tulband kerstmarkt-17-12-2016-049En nog veel meer heerlijkheden: paté en vleesrack (langzaam laten garen in een niet te warme oven: oei, oei, waar waren mijn vingers nu gebleven?) En dan ook bakker Treur met zijn kersttulbanden, de cake- en pistache- en, niet te vergeten, de chocoladetulband. Allerlei kleuren van bruin tot zelfs roze met een laagje glazuur erover; wat een traktatie. Grandi Vini met heerlijke wijnen en bubbels oftewel champagne; zelfs tijdens de markt met 10 procent korting. En wat te denken van al dat lekkers bij Hocus Pocus en bij ons aller Kaasmeisje

Ook tapasgerechtjes voor bij de borrel; dat gaat een feestje worden straks, als de wijnbar opengaat. Men is nog druk aan het verbouwen maar het schiet al lekker op. Ondertussen speelde de vier muzikanten Seyl & Treyl muziek van overzee en over water uit vervlogen tijden.

Ook aan de kleintjes was gedacht

kerstmarkt-17-12-2016-106De Kerstman deelde aan de kinderen kleine cadeautjes uit, zoals een emmer met kleurkrijt en snoepgoed. ‘HO, HO, HO’, riep hij steeds met luide stem om de kinderen te waarschuwen dat er wat te krijgen was.

De draaimolen draaide op volle toeren. En het sneeuwde er op los menig kind stond met grote ogen te kijken naar al dat wit dat naar beneden dwarrelde.

hema-trein kerstmarkt-17-12-2016-110En als verassing een echte kersttrein, de HEMA-TREIN, waar men al gauw voor in de rij moest staan. De kinderen vonden het prachtig. Grabbelen in de kist voor nog meer leuks. Wat was het gezellig en iedereen vermaakte zich met deze nieuwe opzet van de kerstmarkt georganiseerd door de winkeliersverenging.
Het bleef tot aan het einde gezellig druk!

kerstmarkt-17-12-2016-132

De traditionele kerstmarkt t.b.v. de Sint Franciscuskerk

Maar er was natuurlijk ook de Franciscuskerk. Daar was de markt al op vrijdag begonnen. Nummer 412 geel, hoorde je bij het betreden. Het rad van fortuin draaide op volle toeren vrijwilligster Anje Kampert vertelde, met enigszins teleurgestelde stem: “Ik heb geen loten meer; alles uitverkocht. Zo jammer. Kijk aan deze mensen had ik zo maar een paar loten kunnen verkopen, zo jammer. Het is ook zo druk geweest deze twee dagen.” En zelfs de Chinese gehaktballetjes waren op. Kijk dat vond de schrijver nu weer jammer. Al met al waren dit ook voor de kerk weer goede dagen. Alles voor het onderhoud van deze prachtige kerk. Met dank aan de vele vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt.

kerstmarkt-17-12-2016-058Een vaste bezoeker vertelde nog: “Als voorbereiding op de aankomende kerstdagen werd er als vanouds weer een kerstmarkt gehouden in de Franciscuskerk in Oudewater; en natuurlijk was ik daarbij. De markt is voor veel mensen een uitgelezen kans om hun kerstverzameling aan te vullen. En dat hij ook dit jaar weer drukbezocht wordt, kun je wel zien.

Mijn persoonlijke favoriet? Het rad van fortuin; gelukkig is het ook dit jaar weer aanwezig. Al was het geluk dit keer niet aan mijn kant.

En vorig jaar waren de waren de kerststalletjes er niet, maar gelukkig zijn ze weer terug te vinden achterin de kerk. Dit jaar zijn ze echt nog mooier dan ooit tevoren. Er waren zelfs werkende watervallen.

Ik ben helemaal klaar voor de kerst!”

Bron: Oudewater.net | 19 december 2016
Tekst: Martijn de Wit, Bert van der Horst, Aad Kuiper
Foto’s: Bert van der Horst

Geef een antwoord