Kinderboekenweek en Dag van de Ouderen mooi gecombineerd

Op woensdag 5 oktober begon de kinderboekenweek met het thema ‘Opa’s en oma’s, voor altijd jong!’ Op 7 oktober is de Dag van de Ouderen, waarbij in heel Nederland veel wordt voorgelezen aan ouderen en senioren. Omdat deze twee thema’s zo mooi bij elkaar aansluiten organiseerde Saskia Wulterkens van het Cultuurhuis, met hulp van vele anderen in Oudewater, een voorleesestafette waarbij er op verschillende plekken aan jong én oud voorgelezen ging worden.

Het initiatief voor al deze activiteiten lag bij de inmiddels zeker niet meer weg te denken Saskia Wulterkens van het Cultuurhuis: “Op die manier verbinden we jong en oud en geven we aandacht aan deze twee ‘feesten’”. Aan deze activiteit doen alle basisscholen, de verzorgingshuizen, Abrona, seniorenverenigingen, bibliotheek, Muziekhuis, Jumbo, Emté, Read Shop (de laatste drie als sponsoren!) en het Cultuurhuis mee.

Start in het Cultuurhuis

Oudewater-Cultuurhuis-Kinderboekenweek-2016-img_3173De start vond plaats in het Cultuurhuis zelf waar kinderen van de Schakels, Immanuelschool en de Jozefschool welkom werden geheten door Immanuel-directeur Mark Woudstra en alle kinderen allereerst al dansend ‘Voor Altijd Jong’ zongen.

Pieter-Verhoeven_Cultuurhuis_voorlees-dag-7-10-2016-003-3En vervolgens burgemeester Pieter Verhoeve (“Voorlezen is super belangrijk”) en oud-schooldirecteur Arie Goedhart in het Cultuurhuis voorlazen aan de kinderen met de aanwezige opa’s en oma’s.

Cultuurhuis_voorlees-dag-7-10-2016-010-2De burgemeester had het toepasselijk getitelde boek ’Pas op, opa!’ van Vivian den Hollander bij zich en Arie Goedhart deed daar niet voor onder met het boek ‘Pas op, opa en oma!’ dat mede door zijn vrouw geschreven was (Wija Stegenga & Jeltje Stegenga). Dat Pieter Verhoeve een dictee goed kon voorlezen wisten we al; hij deed dat destijds wellicht iets té levendig, maar die stijl kwam nu bijzonder goed van pas. En dat een voormalig basisschooldirecteur goed kan voorlezen zal niemand verbazen.

Het werd dan ook een leuk feestje!

Jozefschool

Jozefschool_Oudewater_kinderboekenweek_img_3140Eerder trouwens al, op woensdag 5 oktober, was er op de Jozefschool in Oudewater een voorproefje. Daar waren alle opa’s en oma’s uitgenodigd voor een optreden buiten en diverse activiteiten binnen de school. Zowel voor de kinderen en de aanwezige opa’s en oma’s was ook dat een leuke ochtend.

Zelden zag je zoveel opa’s en oma’s bij elkaar op een schoolplein.

Wulverhorst : jong en oud!

Even later verwelkomde Maureen van Zwol, facilitair medewerker in de Wulverhorst, in een zaal met ouderen én leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Jozefschool onder begeleiding van juf Carolien en juf Ria én Mirjam van den Bremen, directeur van Bibliotheek Het Groene Hart. Zij las voor uit ‘De verdwenen oma’ van Mieke van Hooft, nadat kinderen van groep 7 en 8 van de Jozefschool het lied ‘Opa en oma’ (Mag het wat zachter alsjeblieft) van 123 ZING ten gehore hadden gebracht.

Wulverhorst_voorlees-dag-7-10-2016-027-2

De ouderen luisterden (bijna) allemaal heel geboeid.

Daarna werden aan de bejaarden die daar wonen gedichten (waaronder Dikkerdje Dap en De spin Sebastiaan) voorgelezen. Ze deden het goed! Ja, ze hadden ervan genoten, vertelden de ouderen, hoewel er één vrouw me toevertrouwde dat ze praktische doof was en er niets van verstaan had, “maar ik heb gezegd dat ik het mooi vond, hoor!”

Ook op de kamers werd voorgelezen.

Wulverhorst-voorlees-dag-7-10-2016-046-2

Wulverhorst-kamer-voorlees-dag-7-10-2016-060-2

Schuylenburcht: ook jong en oud!

Ook in de Schuylenburcht vonden diverse voorleesmomenten plaats waar, na ontvangst door dagbestedingscoach Linda Oosterbaan, Wija Stegenga voorlas en de kinderen van groep 7 en 8 van de Immanuelschool en de Schakels gingen voorlezen aan de bewoners, ook die van het basishuis van Abrona.

Schuylenburgt_Weije-Stegenga_ 3178

Schuylenburgt_Abrona_dag-van-de-ouderen_img_3189

In de Schuylenburgt lazen Joost, Febe en Evelien voor aan bewoners van het Basishuis van Abrona.

Muziekschool: vooral jong, maar ook oud!

Muziekschool_img-20161007-wa0007Ondertussen vonden in het Muziekhuis activiteiten met de Mariaschool en Klavertje Vier plaats, waarvoor de seniorenverenigingen waren uitgenodigd.

Rob van Amerongen, voorleesvrijwilliger van de bibliotheek las daar voor en het muziekhuis verzorgde een korte, maar stevige workshop.

Bron: Oudewater.net | 14 oktober 2016
Tekst: Aad Kuiper | Foto’s: Bert van der horst, Aad Kuiper, Saskia Wulterkens

Geef een antwoord