Koetsenrit met authentieke paardenrijtuigen door de Krimpenerwaard

Zo stond het vermeld in het programmaboekje van de Herman de Manmaand 1898/1946: ‘Om 9 uur verzamelen in Polsbroek op de Zuidzijdeweg 106; vertrek half 11.’ Men zou Oudewater aandoen met een 20 tal rijtuigen met antiek gerij. En die waren er ook.  Voorafgegaan door fietsers in gele hesjes en een motorordonnans zag men ze al aankomen op de Damweg.

Koetsenrit ook door Oudewater

Vele Oudewaternaren stonden op de uitkijk om dit leuke tafereel gade te slaan. In originele kledij en  met stoere blikken waren de mannen druk bezig op de bok om de paarden in het gareel te houden. Met een joviaal gebaar werd er gezwaaid naar de mensen langs de kant door de dames die achter de bok zaten. Het ene rijtuig was bezet met twee mensen een ander met drie of vier. De tocht was 29 km lang: van uit Polsbroek via de Damweg naar Oudewater met een rustpunt op het parkeerveld Waardsedijk naast de begraafplaats van Herman de Man; met koffie natuurlijk. Maar eerst moesten de rijtuigen nog over de Cosijnbrug uit 1860.

Dat was voor sommige wel een dingetje, want met een auto gaat het zelfs al vaak mis en liggen de spiegels van menig voortuig op de brug. Maar met een tweespan is dit beslist moeilijker. Enkelen hadden daar hulp bij door de paarden bij de teugels te grijpen en ze zo tot rust te brengen. Uiteindelijk ging het probleemloos.

Twee keer langs de Markt

Daarna dwars door Oudewater met twee keer langs de Markt. Eerst over de Donkere Gaard en langs de Markt Westzijde.

Daarna de Markt Oostzijde en verder door de Leeuweringstraat.

Shantykoor de Kaapstander

Daar werden koetsiers en passagiers toegezongen door een twintigtal mannen en vrouwen van het in de oudkatholieke kerk repeterende Shantykoor de Kaapstander die spontaan hun oefenuurtje onderbraken. Het was een feestje om te zien.

Prachtig, zo’n lange stoet langs monumentale boerderijen

Uit Oudewater linksaf en dan weer rechts de Hoenkoopse buurtweg op. Wat een prachtgezicht zo’n lange stoet langs die mooie boerderijen. En toen bij de Provincialeweg linksaf langs het klooster om bij de Firma Aantjes op 107 B de lunch te gebruiken. Daarna ging de stoet verder door de Vlist weer terug naar Polsbroek. Met dit geweldige evenement was er eindelijk weer eens iets om van te kunnen genieten. Er was zelfs gezorgd voor een wagen met grote kuip achter op om de uitwerpsels van de paarden weer op te ruimen. Met schop natuurlijk want met een plastic zakje doe je in zo’n situatie niet zo veel.

Tekst en foto’s van onze speciale verslaggever Bert van der Horst
Oudewater maandag 26 juli 2021

Geef een antwoord