Koningsdag 2019 in Papekop

Omdat het weer tegen leek te zitten was het officiële deel van Koningsdag 2019 in Papekop verplaatst van het plein voor de Overkant naar de overkant, maar dan binnen, in De Dijketelg dus. Tientallen dorpelingen hadden zich er verzameld en tegen 10.30 uur raakte het er praktisch stampvol.

Albert Dening (Comité Dorpsbelang Papekop) heette iedereen hartelijk welkom en stelde de nieuwe dirigent van Papekop Zingt Weer voor: Theo Mourik. Het koor, op orgel begeleid door Leny Boere, begon traditioneel met ‘In naam van Oranje’ en zong vrolijk verder terwijl een groot deel van de niet-koorleden net zo vrolijk meezong. Dat laatste gold zeker bij het ‘lokale volkslied’, Het dorp ons Papekop. Locoburgemeester Walther Kok maakte van zijn toespraakje een quizje met jaar- en getallen. Nu bleek dat 5% van de Papekoppers in het koor zat en de andere 95% (nou ja, bijna dan) de rest van De Dijketelg vulde. Zo kon er o.a. geleerd worden dat Koningsdag pas sinds 2014 bestaat, maar Koninginnedag al sinds 1890 en dat daaraan vooraf in 1889 een Prinsessendag werd gevierd. Naast zijn felicitaties voor de Koning liet de locoburgemeester blijken heel blij te zijn met het wij-gevoel dat uit deze dag naar voren kwam.

Na het Wilhelmus – voor deze keer uitgebreid tot drie coupletten, waarvan dat derde geschreven werd door de destijds 94-jarige oud-hofdame van koningin Beatrix, Hilda Renardel de Lavalette; zij deed dat om het volkslied toegankelijker te maken, maar er is niet zo heel veel mee gedaan, behalve o.a. in Papekop dan!  – werd de Papekopper van het jaar bekend gemaakt. Na, in 2017 Maria van den Hondel en in 2018 Jarno Muijs, viel nu Winnie Verdouw die eer te beurt. Zij verzet veel werk voor DorpAktief Papekop en dat werd, zo bleek uit de stemming,  kennelijk bijzonder gewaardeerd. Na ‘Het kleine café bij de spoorbaan’ volgden koffie en oranjetompoucen en wellicht ook nog wel oranjebitter en gingen de ‘diehards’ in Papekop op eigen wijze  nog gezellig door met het vieren van Koningsdag 2019.

Kijk hier voor een video-impressie!

Redactie Oudewater.net

Geef een antwoord