Koninklijke Onderscheiding voor Sietze Ypma

Bij zijn afscheid als huisarts ontving Sietze Ypma zaterdag 16 december in Partycentrum De Klepper een Koninklijke onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Pieter Verhoeve spelde hem namens de Koning het lintje op.

De onderscheiding kreeg Ypma niet alleen vanwege zijn betekenis als huisarts, huisartsenopleider en lid van het bestuur van de landelijke huisartsenvereniging. Ook zijn grote verdiensten bij de totstandkoming van het Medisch Centrum Oudewater (MCO) en zijn voorwerk voor het vestigen van een hospice wogen nadrukkelijk mee.

Sietze Ypma. Wie kent hem niet? In de loop der jaren moeten duizenden Oudewaternaren hem hebben geconsulteerd: voor een zere keel, pijn in de rug, nekklachten, een zeurderig gevoel in de buikstreek, oorontsteking en wat dies meer zijn. Vaak werkte een deskundig advies al geruststellend en sanerend. Of een uitgeschreven recept. Soms was een doorverwijzing nodig. Tegelijkertijd bereidde Ypma huisartsen in opleiding voor op ‘het echte werk’. Op landelijk niveau zette de 70-jarige geelbuik zich in voor het overkoepelende bestuur van huisartsen.

Naast zijn professie toonde Ypma zich ook maatschappelijk betrokken. Vanaf 2004 was hij één van de initiatiefnemers om in Oudewater een gezondheidscentrum van de grond te krijgen. Vanuit zijn passie, enorme vasthoudendheid en betrokkenheid wist hij in samenwerking met inwoners en diverse organisaties dit voor elkaar te krijgen. In 2014 kon het Medisch Centrum Oudewater in gebruik worden genomen.

Diezelfde betrokkenheid legde hij aan de dag bij de oprichting van een hospice in Oudewater. Dat kon in april 2016 zijn deuren openen. Van de betreffende stichting was Ypma voorzitter.

Twee jaar geleden ontving Ypma al de stadspenning van de gemeente Oudewater als blijk van grote waardering en bijzondere erkentelijkheid voor zijn inspanningen voor de Oudewaterse gemeenschap op een breed maatschappelijk terrein.

Bron: Gemeente Oudewater | 16 december 2017

Geef een antwoord