Korven voor gevallen bladeren

De gemeente Oudewater gaat weer bladkorven plaatsen om de bladoverlast te beperken. Inwoners die last hebben van gevallen bladeren of ze graag op willen ruimen, kunnen deze in één van de tien bladkorven doen, waarna de gemeente de korven leegt. De korven worden half oktober geplaatst en blijven tot half december staan.

Hulp van inwoners nodig

Wind en regen horen bij het najaar, maar het is pas écht herfst als de bomen verkleuren en de blaadjes vallen. De herfstkleuren leveren prachtige plaatjes op en kinderen spelen graag in de bergen gevallen blaadjes. Maar er zijn ook nadelen: als de herfstbladeren nat worden, wordt het een soort van ‘bladermoes’ en kun je er lelijk over uitglijden.

Het bladvrij houden van de straten en stoepen neemt veel tijd in beslag van de gemeente. Wethouder Bert Vermeij: ‘In de herfst zijn de medewerkers van het stadserf erg druk met het ruimen van gevallen blad. Alleen kunnen we met ons team niet op alle plaatsen tegelijk het bladafval opruimen. Bovendien zorgt een beetje wind er zo voor dat een plek die net een half uur ervoor is geveegd weer vol ligt met bladeren. Daarom roept de gemeente de hulp in van inwoners.’

Composteren

Heeft u ruimte in uw tuin, dan is het advies om het bladafval te composteren. De compost kan gebruikt worden in de tuin. Compost stimuleert namelijk planten om de aanwezige voedingsstoffen op te nemen. Op de site www.milieucentraal.nl zijn tips te vinden voor het zelf composteren van groente-, fruit- en tuinafval. Daarnaast is het ook mogelijk om tuinafval (waaronder blad) naar de milieustraat aan de Populierenweg 21 in Oudewater te brengen. Het opruimen van bladeren gebeurt op de verharde wegen, trottoirs en bijvoorbeeld ook op begraafplaatsen, maar in plantsoenen laat de gemeente ze juist bewust liggen. ‘De bladeren zijn daar hard nodig als compost.’

Bladkorven

Voor inwoners die onvoldoende mogelijkheden hebben om zelf de bladeren te verwerken, of deze graag op willen ruimen, staan tien bladkorven verspreid over de gemeente. Dit jaar staan ze van half oktober tot en met half december op verschillende plaatsen in Oudewater.

De locaties zijn zorgvuldig geselecteerd, waarbij is gekeken naar de aanwezigheid van grote gemeentebomen op de locaties, gebruik, vervuiling en mogelijkheid tot vernieling. Ook verkeersveiligheid en bereikbaarheid met een vrachtwagen zijn punten van aandacht bij het plaatsen van de bladkorven. Natuurlijk zijn de bladkorven alleen bedoeld voor het bladafval op de openbare wegen en plantsoenen en niet voor ander afval.

Locaties

Léfebureplein , van Veenendaalstraat
Brede Dijk 27 (J.J. Vierbergenweg)
G.R. van Kinschotstraat 2, Brededijk
K. Julianastraat t.h.v. nummer 15
Pr. Christinastraat voor 16
Laan van Snelrewaard t.h.v. nummer 23
Westsingel t.h.v. nummer 5, ondergrondse containers
Vliet, parkeerplaats t.h.v. 25
Oude Huijgensteeg, achter de Klepper
School Klavertje 4, De Cope 26

Bron: gemeente Oudewater | 6 oktober 2015

2 thoughts on “Korven voor gevallen bladeren”

  1. JanWouter van Wijngaarden zegt:

    Fijn dat er in Hekendorp ook een korf wordt geplaatst
    Langs de goejanverwelle en opweg staan haast geen bomen

  2. Maria zegt:

    Heel erg goed deze mogelijkheden.

Geef een antwoord