Kunst-Centraal en het cultuurprogramma Oudewater 750

In schooljaar 2014-2015 viert heel Oudewater feest! In 2015 heeft de stad 750 jaar stadsrechten. Kunst-Centraal draagt daar via de scholen voor alle leerlingen in Oudewater haar cultuur-historische steentje aan bij. Bijvoorbeeld het verhaal over de Oudewaterse moord.

In het Kunstmenu hebben de kinderen schrijver Arend van Dam ontmoet die vertelde over de bezetting door de Spanjaarden. Met acteur Bart Schouten gaan de kinderen tijdens een stadswandeling terug in de tijd. De tocht begint in de Grote Kerk. Ze bekijken historische plekken in Oudewater en het schilderij De Oudewaterse moord van Dirck Stoop (1645) wordt ook bezocht.

Oudewater_Grote-kerk_kunst-centraal-2015

Bart Schouten vertelt bijzonder indringend. Hij houdt de grote lijnen scherp in de gaten, maar vult aan met saillante details. Hij speelt met zijn stem en zijn mimiek. Hij betrekt de kinderen in zijn verhaal en je ziet dat ze helemaal in het verhaal zitten. Hij geeft de kinderen op zo’n wijze een rol dat ze hun eigen inbreng niet snel zullen vergeten en het verhaal waarin zij nu een actieve rol speelden ook niet. Zo blijft het verhaal van de Oudewaterse moord ze nog zeer lang bij. Je zou wensen dat er altijd zo geschiedenis gegeven zou kunnen worden, want tenslotte is geschiedenis het vertellen van verhalen.

Geïnspireerd schrijven ze vervolgens een dagboekfragment vanuit het perspectief van een historische personage. Deze dagboekfragmenten worden op de website van Stichting Oudewater 750 geplaatst. Zeker iets om op te letten.

Oudewater_kunst-centraal_2015Wie het hele programma voor de leerlingen van Oudewater wil bekijken kan daarvoor terecht op http://www.kunstcentraal.nl/lesmaterialen/viering-750-jaar-oudewater/

Redactie Oudewater.net | 4 maart 2015
Foto’s: Wil van der Heiden

Geef een antwoord