Laatste week van Herman de Manmaand

Met ruim twintig activiteiten sluit de Herman de Manmaand de laatste week af. Het aanbod varieert van boeiende vertelvoorstellingen, trekvaarten, stadswandelingen tot adressen waar boeren vertellen hoe ze klimaatslim op hun bedrijven te werk gaan, en bezoeken aan een eendenkooi en het imposante Dijkhuis aan de Lek.

Zwerven, vertellen, tot diens sporen achterna

Dinsdagavond 3 augustus verzorgt de Zuid-Hollandse boerderijdeskundige Frits van Ooststroom in Bergambacht een lezing over boerderijen uit de tijd van Herman de Man. Donderdagmiddag 5 augustus is er een uniek Gouds arrangement in de Chocoladefabriek met een literaire wandeling door de stad, met natuurlijk volop aandacht voor deze schrijver van literaire streekromans. Op 7 augustus verzorgt de schipper van kleivlet De Avontuur een retourtje Linschoten-Woerden.

Veelzijdig

Op www.hermandeman.nl/agenda staat het volledige overzicht van de laatste vermeld. De exposities in de bibliotheken in Bergambacht, Schoonhoven en Gouda zijn nog de hele week te bezoeken. Voor wie houdt van snuffelen op een rommelmarkt en een boek van Herman de Man wil scoren, kan het best eens aangaan op de Anna’s Hoeve in Oudewater op vrijdag- en zaterdagochtend. Grote kans dat u hier slaagt. Ook kunt u letterlijk de boer op, naar de cranberryvelden in Gouderak of naar familie Voets aan de Bonrepas in Vlist, waar over klimaatslim boeren op veen wordt verteld. En op zondag bij de Jacobushof in Bergambacht zijn volop herinneringen op te halen aan Herman de Man bij het boenhok dat is blijven staan ná de opnames van de tv-serie Het wassende water. Voor enkele activiteiten komend weekend is reserveren noodzakelijk.

Na 8 augustus is de maand van Herman de Man voorbij. Wat blijft zijn in ieder geval de fietsroutes door de mooie Lopiker- en Krimpenerwaard. Die zijn nog op heel wat verschillende plaatsen  op te halen en anders via www.hermandeman.nl te downloaden. De vijf routes gaan door het Land van Herman de Man, de vierhoek IJsselstein – Schoonhoven – Gouda – Woerden. En komen voorbij plekken die met De Man zelf te maken hebben. Omdat ze een rol spelen in een van zijn romans, omdat hij er zelf gewoond of gewerkt heeft of omdat er opnames plaatsvonden voor de succesvolle tv-serie Het wassende water in de jaren tachtig.

Bron: Organisatie Herman de Manmaand | Maandag 2 augustus 2021
Bij de foto: @NLChristel Photografy

Deze beeldengroep, een boerenfamilie, is in 1977 gemaakt door beeldhouwster Ineke van Dijk, dank zij de inmiddels opgeheven Stichting Herman de Man. Op de plaquette staat over deze schrijver te lezen: ‘Een zoeker naar het hart van mensen die in het hart van Holland leven’.

Geef een antwoord