Leerlingen Klavertje 4 in actie tegen zwerfafval

Minder zwerfafval is beter voor mens en dier! Daarom vulden de leerlingen van Jenaplanschool ‘Klavertje 4’ afgelopen week een flink aantal afvalzakken met zwerfafval uit hun omgeving. Hun actie was onderdeel van een themadag over plastic soep en recycling van ‘Let’s Do It Kids’. De dag werd mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de zwerfafvalvergoeding van de Gemeente Oudewater.

“Het programma van Let’s Do It Kids was een geweldige aanvulling voor het project Milieu en Kringloop dat wij de kinderen op Klavertje 4 aanbieden”, licht schooldirecteur Ab van den Heuvel enthousiast toe, “De uitvoering van Let’s Do It Kids betrekt en inspireert de kinderen bij het onderwerp. De blijvende schade die afval – en met name plastic soep – in de natuur aanricht, blijft onvergetelijk. Wij vinden het waardevol dat de kinderen hier bewust van gemaakt worden, want de jeugd is de toekomst. Een aanrader voor elke school!”

Afval op de stoep, wordt uiteindelijk plastic soep

Zwerfafval op de stoep wordt uiteindelijk plastic soep. Dat heeft vreselijke gevolgen voor allerlei dieren: van de huisdieren in je eigen omgeving tot de dieren in de Noordzee.Op school vertelden ‘storytellers’ van Let’s Do It Kids daarom alles over zwerfafval en recycling. Tijdens de gastlessen werd uitgelegd hoe zwerfafval op straat uiteindelijk plastic soep wordt, in de sloot en in de zee.

30f998b5-45c9-4e18-ac58-2984e2b579bf

Als onderdeel van het project gingen leerlingen de wijk in om afval op te ruimen. In de afvalzakken met zwerfafval zaten vooral veel frisdrankflesjes, energiedrankblikjes, drinkpakjes,   sigarettenpeuken, chipszakken en plastic bekers. De kinderen waren zichtbaar opgetogen met zo’n ‘grote buit’. Doordat ze ook thuis over de lessen vertellen, bereikt Let’s Do It Kids niet alleen de schoolgaande kinderen, maar ook broertjes, zusjes en (groot)ouders.

Let’s Do It Kids Ambassadeurs

Het non-profit schoolprogramma Let’s Do It Kids wil kinderen tot ambassadeur maken, zodat ze ook hun leeftijdsgenoten inspireren om bij te dragen aan een betere en schonere wereld. “Dat leerlingen zich willen inzetten voor een schone omgeving, maakt het scholenproject extra bijzonder”, zegt projectmanager Sjaak Veeken, “Een schone toekomst begint tenslotte bij betrokken jongeren.”

let's do it kids

In de afgelopen jaren inspireerden de storytellers van Let’s Do It Kids al meer dan 100 scholen en bereikte daarmee 20.000 schoolkinderen. Met een grijper en/of afvalzak trokken ze enthousiast hun wijk in. Komend schooljaar komen daar nog duizenden leerlingen bij, verwacht Veeken.

Bron: Klavertje 4 / Let’s do it kids | 18 juli 2018

Geef een antwoord