Levend kunstwerk bij Cultuurhuis

Bij het Cultuurhuis Oudewater was het op 23 april om één uur een drukte van belang. Kinderen van groep 5 en 6 van vier basisscholen hadden zich verzameld op het grasveld voor het Cultuurhuis samen met Wethouder Duindam, Fons Vermeij van de Broedkorf, Ellen Nanning en Wil de Vries van Radio Midland en andere belangstellenden. Op dat grasveld voor het Cultuurhuis stonden 152 werkstukken klaar om er een levend kunstwerk van te maken. Met hulp van Jörgen Hulst en de 152 kinderen waren die werkstukken geplaatst in de vorm van twee grote achten.

twee-achten_levend-kunstwerk

De kinderen hadden geleerd over de wilg, een oer-Hollands materiaal dat goed langs het water groeit.
De acht staat als symbool voor eeuwig leven en is ook in balans met alles wat is, vertelde Fons Vermeij van de Mandenmakerij op Statenland 3. De werkstukken waren gemaakt van wilgentenen. De 1976 stuks zijn door middel van een werkstuk teruggegeven aan de natuur zo dat ze nieuwe takken gaan voortbrengen. Deze takken die nu in de grond geplaatst zijn, groeien ook weer uit tot wilgenbomen. Fons: “Jullie kennen ze wel; ze stonden en staan nog steeds langs de Linschoten. Deze takken van de bomen worden weer gebruikt om manden en andere voorwerpen van te maken.”

bob-duindam_ellen-nanning_Fons Broedkorf 002 (2)

Dit idee is al jaren geleden ontstaan samen met Ellen Nanning die als programmeur verantwoordelijk is voor Cultuurprogramma’s van Oudewater, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Soest, en Vianen onder de naam KUNST CENTRAAL. Ellen had Fons al een paar keer gesproken en het idee uitgewerkt om het in  2018 te plaatsen vanwege de 8 in 2018. Het idee is ook om de kinderen met elkaar te verbinden door middel van dit doorgroeiende project dat ze zelf hebben gemaakt onder begeleiding van Fons.

Fons Broedkorf 007 (2)

Wethouder Duindam vertelde dat de wilgentenen jong  en buigzaam zijn  net als de kinderen. Later worden ze mooie bomen die we goed kunnen gebruiken net als zij later groot worden en  veel voor elkaar kunnen gaan betekenen in de maatschappij: “Deze jonge aanplant van bijna 2000 wilgentenen kunnen we misschien gaan gebruiken in de Linschoten want de oude wilgen zijn nu gekapt om de dijk te beschermen. Er zijn er veel nodig misschien kunnen we ze daar voor wel gebruiken, wie weet?”

Uitgroeien tot …

Ellen vroeg aan de kinderen of ze nog vragen hadden of ergens nieuwsgierig naar waren?

Fons Broedkorf 020 (2)

Enkele kinderen waren benieuwd hoe het er over 5 jaar uit zal gaan zien. Fons vertelde dat ze vanzelf groter werden maar dat ze het waarschijnlijk niet allemaal zullen overleven: “Het zijn er erg veel op een klein stukje en ze gaan zich dan vanzelf selecteren. Hopend dat ze  zullen uitgroeien tot een  mooie wilg. Als ze wat groter zijn geworden moeten ze weer meer ruimte krijgen  dus verplaatst worden. We zullen het gaan zien.”

Fons Broedkorf 024 (2)

De wens van iedereen was dat ze heel erg lang zullen blijven staan; dit levend kunstwerk. En men kan het bekijken en volgen hoe dit kunstwerk tot iets blijvends zal uitgroeien.

Bron: Oudewater.net | 29 april 2018
Tekst: Bert van der Horst
Foto’s: Jurgen Hulst en Bert van der Horst 

Geef een antwoord