Lezing over Arminius: ‘Zijn wij ons brein de baas?’

Een jaar lang eert Oudewater één van zijn beroemdste zonen met lezingen en debatten: Jacobus Arminius. Op woensdag 6 februari is de eerste Arminiuslezing. ‘Zijn wij ons brein de baas?’ Hersenwetenschappers gaan in debat over de vrije wil.

 

Toegegeven, je moet anno 2019 wel je best doen om een glimp op te vangen van Jacob Arminius (1560-1609). Toch volgt de hoogleraar theologieook na ruim vierenhalve eeuw nog alle ontwikkelingen in zijn geboorteplaats Oudewater op de voet. Vanaf de wand in het stadhuis slaat hij gade wat er zich in de raadszaal afspeelt. Het vernis op zijn aangezicht lijkt hem niet te deren. De hals omkraagd met een witte, zijden stof. Wijd open gesperde ogen, een heldere blik. De baard van de godgeleerde zou zelfs vandaag de dag niet misstaan.

Op woensdag 6 februari (20.00 uur) weet hij zich omringd door een schare belangstellenden. Tijdens deze debatavond draait het natuurlijk niet om het uiterlijk van de grondlegger van de remonstrantse kerk. Nee, het gaat dan om zijn theologische leerstellingen die een grote rol speelden bij de godsdiensttwisten tussen remonstranten en contraremonstranten tijdens het Twaalfjarig bestand (1609-1621) in de 80-jarige oorlog.

Twee vooraanstaande sprekers

Twee vooraanstaande sprekers hebben hun deelname als inleider toegezegd: prof. dr. Andre Aleman (auteur van ‘Je brein de baas’ en hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie aan Universiteit Groningen) en prof. dr. Peter Hagoort (hoogleraar cognitieve neurowetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen, winnaar Spinozapremie). Burgemeester Pieter Verhoeve leidt het debat en kijkt uit naar de discussie. ,,Het is interessant om na te gaan of en zomja, hoe de vrije wil die Arminius honderden jaren geleden propageerde, vanuit de hersenwetenschap bezien wordt. Hoe vrij ben je als mens?’’.

Na afloop van het debat vindt de presentatie plaats van het zogenaamde Arminiusfonds. Daarin zijn mensen en geld samengebracht in een onafhankelijke stichting, die één keer in de twee jaar een Arminiuslezing gaat organiseren in Oudewater.

Bron: Gemeente Oudewater
Foto-onderschrift: portret van Jacobus Arminius dat in de raadszaal hangt.

 

Geef een antwoord