Lokale jeugdsporthelden in de schijnwerpers

Oudewater waardeert zijn duizenden sporters. Volwassenen en jongeren. Aan het einde van het jaar verschijnen jeugdsporters (10-18 jaar) met de meest opvallende prestaties voor de eerste keer op het ereschavot. Een sportverkiezing die moet uitgroeien tot een jaarlijkse traditie.

Sporten vermindert de kans op overgewicht, is goed voor je hart, stimuleert de longen, geeft een impuls aan je sociaal leven en zorgt voor zelfvertrouwen. En zo vallen er nog wel meer positieve effecten te benoemen. Behalve dat sporten en bewegen goed is voor de gezondheid, is het ook een plezierige manier van vrijetijdsbesteding. In groepsverband of individueel.

En Oudewaternaren kunnen in hun stad kiezen uit een breed sportaanbod. Voetbal, tennis, zwemmen, waterpolo, volleybal, gymnastiek, badminton, schaatsen, skeeleren, judo, squash, paardrijden en andere mogelijkheden. Maar ook de Oudewaterse buitengebieden lenen zich uitstekend voor wielrennen, toeren op de fiets, wandelen, kanoën, suppen en duurlopen. Kortom, wie in Oudewater lekker wil sporten of bewegen, kan goed aan zijn trekken komen.

Velen zien sporten als een vorm van ontspanning. Anderen laten het competitie-element zwaar wegen. Ook jeugdige sporters. Die proberen het beste uit zichzelf te halen. Zij onderscheiden zich met opvallende prestaties. Door veel te trainen, zich allerlei andere dingen te ontzeggen en hun inspanningen te combineren met huiswerk en studie. En wat te denken van ouders die hun sportende kind naar trainingen en wedstrijden brengen en halen. Meerdere keren per week.

Sportwethouder Bert Vermeij noemt enkele voorbeelden: ,,Een jeugdvoetballer van FC Oudewater die meerdere keren per week mee traint bij een betaald voetbalorganisatie, een turnster van Turn2gether die het schopt tot deelname aan het Nederlands kampioenschap (NK) of een schaatser van SVO die zijn zinnen heeft gezet op het behalen van de nationale schaatstop.’’

Die jeugdsporters wil de gemeente in het zonnetje zetten. Dat gebeurt aan het einde van ieder jaar, te beginnen in 2017. Een evenement dat tot een traditie moet uitgroeien. Een nog te vormen jury maakt een keuze uit een lijst van genomineerden. De jury houdt gedurende het gehele jaar alle sportprestaties scherp in de gaten, maar ook sportverenigingen en inwoners mogen sporters nomineren. In dat geval volstaat een mailtje naar bestuurssecretariaat@oudewater.nl. Aanmeldingen moeten uiterlijk 31 oktober 2017 binnen zijn.

Tussentijds laat Vermeij ook zijn waardering blijken voor bijzondere sportprestaties. Zo feliciteerde hij eerder dit jaar turnster Noëlle Harreveld met haar deelname aan het Nederlands kampioenschap. Donderdag 6 april stond de 11-jarige Amber Mulder in de schijnwerpers. Zij mocht onlangs op nationaal niveau judoën in de gewichtsklasse tot 44 kg (< 15 jaar). Daarnaast is Amber ook nog een verdienstelijk waterpoloster bij OZV.

Bron: gemeente Oudewater | 6 april 2017

Geef een antwoord