Lumière; drukbezocht, sfeervol en goed eetcafé in Oudewater

 

Als horecagelegenheid heeft het etablissement waarin Eetcafé Lumière is gevestigd een lange staat van dienst. Al decennialang kun je er wat eten of drinken en als je buiten zit dan heb je, in het gezellige sfeervolle centrum van Oudewater, ook nog eens uitzicht op een paar van de mooiste historische panden van de stad: de Heksenwaag bijvoorbeeld, het Arminiushuis en het pand waar herberg De Witte Leeuw in gevestigd was. En, één van de belangrijkste argumenten natuurlijk, het eten en de bediening zijn er bijzonder goed.

Jasper en Rens Faaij vertellen beiden enorm enthousiast over hun eetcafé, de leuke reacties die ze krijgen op hún werk en dat van de medewerkers, want, zo laten ze blijken, je doet dit werk duidelijk met een team. Jasper werkte al jaren in de horeca – onder andere ruim drie jaar bij Lumière onder de vorige eigenaars en elders om meer ervaring op te doen, haalde zijn ondernemers- en horecadiploma’s – om uiteindelijk in februari dit eetcafé over te nemen.

Oudewater_Lumiere_Rens-Faaij_Lum 2........... 7-7-2016 031De vader van Jasper, Rens, werkte eerst elders en nu al weer jaren als kok bij Lumière. En nu werken vader en zoon dus samen in dit prachtige pand op de Oudewaterse Markt. En dat blijkt goed te werken: een leuke gelegenheid waar je goed kunt eten. Beiden zijn niet alleen enthousiast over hun eetcafé, maar ook over Oudewater. Dat Jasper Oudewater een warm hart toedraagt blijkt onder andere uit het feit dat hij ook nog eens regelmatig als gids op de Geelbuik werkt.

 

Oudewater_Lumiere-pand_Lum 2........... 7-7-2016 038Over het pand heeft hij van anderen gehoord dat er al sinds jaar en dag voorin een café zat, in het midden een schoenmaker en achterin een woonhuis was gevestigd. Nettie Stoppelenburg bevestigt dit en voegt eraan toe dat het pand meerdere bestemmingen heeft gehad, maar dat de oudere inwoners zich het pand herinneren als het café van ‘Jan Stappen’.

Oudewater_Lumiere_Jasper-Faay_Lum 2........... 7-7-2016 021Donna van Nieuwkoop, één van de medewerkers, vertelt dat, na de overname van het eetcafé door Jasper en Rens in februari jongstleden, het grootste deel van het oude team is aangebleven, maar inmiddels wel behoorlijk is uitgebreid: “Het is heel wat drukker geworden; we konden het met het voormalige team niet meer aan. Soms zit het met de lunch echt helemaal vol en ’s avonds ook vaak. En in de weekenden lopen we met heel veel mensen om iedereen goed te kunnen bedienen.”

Mooi interieur, aardige bediening en goed eten

Ze vertelt ook dat Lumière een brede kaart heeft, het interieur heel leuk is, maar de sterkste kant vindt zij toch dat ze met elkaar de klant het gevoel willen geven dat deze inderdaad, zoals het hoort, koning is en ze die op een fijne manier een heerlijke maaltijd mogen serveren. Ze geniet duidelijk van haar werk dat ze daar nu zo ongeveer een jaar uitoefent. “De kaart is natuurlijk in februari veranderd en toevallig vandaag weer. Vanavond gaan we ‘kaartproeven’; dan krijgen we allemaal hapjes van de gerechten die op de nieuwe kaart staan, de kok vertelt er wat over en wij kunnen natuurlijk vragen stellen.”

Oudewater_Lumiere_menu_Lum 2........... 7-7-2016 040Rens, een zeer ervaren kok dus, laat zien dat ze een brede kaart hebben met aan de ene kant gerechten die er al jaren op staan en nog steeds vaak besteld worden, zoals bijvoorbeeld de varkenshaas, en aan de andere kant ook regelmatig iets anders voor de mensen die vaker uit eten gaan en bijvoorbeeld wel eens kalfswang of –lever willen eten. “Deze keer staat er onder andere als nieuw gerecht jodenhaas op. Het heet op de kaart trouwens diamanthaas,” vertelt Rens en legt uit waarom. Wikipedia schrijft hierover: ”Jodenhaas (ook wel schouderhaas of diamanthaas) is vlees dat zich bevindt tussen de schouders, dat wil zeggen aan de voorkant van het rund. Het stukje vlees heeft deze naam gekregen omdat orthodoxe joden vanwege hun spijswetten geen vlees van de achterbout mogen eten. Een biefstuk van de rundervoorvoet is wel toegestaan. De jodenhaas heeft de vorm van ossenhaas, maar weegt slechts 300 tot maximaal 400 gram. Het is het meest malse stukje vlees uit de schouder.” Dat lijkt mij het proberen meer dan waard.

Lumière loopt echt boven verwachting

Ook Rens vertelt enthousiast over de enorme toeloop: “De zaterdag van het Heksenfestijn leverden we heel veel menu’s en we dachten dat het de zondag, zo na dat feest wel wat rustiger zou zijn, maar we zaten wéér helemaal vol! Het loopt echt boven verwachting … Vanmorgen kreeg ik een berichtje waarin iemand ons bedankte voor de geweldige maaltijd en prettige bediening; dan heb je echt wel zin om weer aan het werk te gaan.”

Oudewater_Lumiere_bediening_Lum 2........... 7-7-2016 033

“Naast de kaart hebben we vaak een extra keuzemogelijkheid,” vertelt Rens enthousiast verder. “Dat zetten we dan op het bord hier en laten het ook via Facebook weten. Zo hadden we een vorige keer bijvoorbeeld konijnenrug en dat liep zo goed dat we het deze keer op de kaart hebben gezet.” Op de vraag of er weleens iets mis gaat reageert Jasper met de terechte opmerking: “Waar gewerkt wordt gaat er weleens iets mis. Maar dat lossen we dat steeds op een prettige manier op, want we willen altijd dat iedereen met een tevreden gevoel weer weggaat.” Ook kreeg hij kortgeleden een aardige reactie van een groep wandelaars die uitgebreid bedankte voor de uitstekende verzorging van de maaltijd die ze kregen geserveerd. Het is duidelijk dat ook hij geniet van het werk dat hij nu doet.

En wie meer wil weten over bij voorbeeld de dinerkaart, lunchkaart en of er ook een High Tea mogelijk is (ja; dat is zo!), kan op de duidelijke en uitnodigende website terecht. Van de dinerbon van de TIP blijken heel wat mensen gebruik te maken. Reserveren lijkt me, met deze aanloop niet onverstandig; en dat kan dan rechtstreeks of via ‘Couverts’.

Terrassentrofee 2016: 8,5!

En, noem het maar toevallig, stond er op vrijdag 8 juli 2016 in het AD Groene Hart een mooi verhaal over Lumière. Voor de terrassentrofee 2016 bezoekt en beoordeelt die krant wekelijks twee terrassen in de regio. Dit keer was het oog gevallen op Lumière dat een bijzonder goede beoordeling kreeg met als eindscore maar liefst een 8,5!

Tekst: Aad Kuiper | Foto’s: Bert van der Horst
Eindredactie: Oudewater.net | 8 juli 2016

Geef een antwoord