Maarten Bakker uit Oudewater presenteert eigen album

Alles heeft hij zelf gedaan, van het schrijven van de tekst tot het inspelen van bijvoorbeeld gitaarmuziek. En nu is zijn eerste, eigen album klaar. ‘Rejected Scripts’ vertelt verhalen die bij een uitgeverij of filmmaatschappij zeker afgewezen zouden worden. Maarten Bakker uit Oudewater: “Drama, tragedie en komedie komen bij elkaar.” 

Maarten Bakker heeft een opleiding tot muziekdocent gevolgd en speelde vervolgens in verschillende bandjes. Ook geeft hij kinderen individueel basgitaarles. Aan de keukentafel vertelt Bakker over het album.

Een etage hoger heeft hij de afgelopen jaren alles opgenomen, gewoon in zijn eigen huis. “Ik moest veel dingen leren. Zo heb ik bijvoorbeeld de plaat zelf gemixt, iets dat ik nog nooit had gedaan”, zegt Bakker enthousiast. Dat er niet zo veel mensen betrokken waren bij het proces van het maken van het album is een voordeel. Bakker: “Je hoeft niet aan iemand uit te leggen hoe het moet zijn. Ik weet precies wat ik wil hebben.”

De verhalen op het album gaan niet over de muzikant zelf. “Ik ben niet iemand die over zichzelf schrijft. Over geliefden die weggaan of honden die doodgaan, dat wordt al genoeg gedaan. Ik schrijf verhaaltjes waar drama, tragedie en komedie bij elkaar komen”, zegt hij. Bakker is zelf een fan van zwarte humor. “Dan hoor ik iets en denk ik: moet ik nou lachen of huilen.”

Voor het nummer ‘House of Leaves’ liet hij zich inspireren door het gelijknamige boek. Op die manier haalt hij wel vaker inspiratie uit de meest uiteenlopende boeken of films.

Bakker: “Als mijn hoofd leeg is, krijg ik vaak een eerste ingeving. Een quote uit een boek of film komt ineens naar boven. Daar heb ik meteen een melodie bij en een voorstelling van de rest van de muziek er omheen. Dat is een bijkomstigheid van lang muziek spelen.”

Hij liet zich ook inspireren door de muziek uit halverwege jaren 70 tot jaren 80. De plaat die Bakker heeft gemaakt wordt nu in recensies ook vergeleken met de muziek uit die tijd van de band Steely Dan.

De vrolijke muziek op de plaat maakt het geheel niet te donker. Diezelfde muziek maakt het boekje bij de cd een must have, want de verschillende lagen zouden de luisteraar wel eens af kunnen leiden van de tekst. “Alle teksten staan volledig in het boekje en ze beginnen met een inleidende quote, alsof het een samenvatting is van een boek. Zo worden de teksten ook toegankelijker.” Meer informatie op: www.mabakker.com.

Maarten Bakker is nooit docent op het middelbaar onderwijs geworden. “Voor een groep staan waarvan de helft niet gemotiveerd is, is niet mijn ding”, zegt hij. Binnenkort gaat hij aan de slag bij het muziekhuis Oudewater. Kinderen melden zich dan aan om in een band te spelen, maar ze krijgen ook individueel begeleiding.

 Bron: Zenderstreeknieuws Montfoort & Oudewater | 31 maart 2016

Geef een antwoord