Maarten van Rossem en Gé Vaartjes op zoek naar Herman de Man

Herman de Man, schrijver van onder andere ‘Het wassende water’, heeft jarenlang in Oudewater gewoond … en is er in 1946 begraven. RTV Utrecht maakt met Maarten van Rossem opnames voor een nieuwe serie programma’s die in de tweede helft van dit jaar wordt uitgezonden. Ze kwamen, met Gé Vaartjes, biograaf, naar Oudewater om over Herman de Man te praten.

In het vijfde seizoen van de serie Van Rossem Vertelt reist Maarten van Rossem samen met RTV Utrecht weer door de provincie en staat stil bij gebeurtenissen uit de regionale geschiedenis. Afgelopen weekend werden voor deze serie opnames gemaakt in Oudewater, waarbij Herman de Man centraal stond.

Gé Vaartjes heeft veel lezenswaardigs geschreven over onder meer verschillende Nederlandse schrijvers zoals Clare Lennart, Top Naeff, Godfried Bomans, Ina Boudier-Bakker en uiteraard Herman de Man (Herman de Man. Een biografie, uitg. Aspekt, Soesterberg, 1999)

RTV-Utrecht_Maarten-van-Rossem_Gé-Vaartjes_Herman-de-Man_MG_2407

Maarten van Rossem, historicus, gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten, is de laatste jaren voor een groot publiek steeds bekender geworden. Als Amerikakenner werd en wordt zijn mening nogal eens gevraagd. Maar sinds zijn pensionering in 2008 werkte hij ook mee aan diverse televisieprogramma’s, niet alleen via RTV Utrecht (Van Rossem Vertelt), maar ook aan programma’s met een groter bereik zoals   De Slimste Mens en Hier zijn de van Rossems, waarin hij zijn enerzijds relativerende, anderzijds heldere mening niet onder stoelen of banken steekt. Een mening die wel altijd altijd gestoeld is op kennis en wijsheid.

RTV-Utrecht_Maarten-van-Rossem_Herman-de-ManHerman de Man, geboren als Salomon Herman Hamburger, groeide op in de Lopikerwaard. Hij woonde zoal in Woerden, Polsbroekerdam, Benschop, Oudewater (Leeuweringerstraat, Noord-IJsselkade en Rootstraat). Veel van de romans die hij later schreef spelen zich af in de plaatsen waar hij opgroeide. Dat geldt ook voor zijn bekendste werk Het Wassende Water uit 1925 waarvoor hij de C.W. van der Hoogtprijs kreeg . Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij niet in Nederland, maar verrichtte radiowerkzaamheden in Londen (Radio Oranje) en op Curaçao. Bij terugkeer in Nederland bleken zijn vrouw en kinderen door de nazi’s weggevoerd en in Auschwitz vermoord. Zelf verloor hij het leven bij een vliegtuigongeluk in 1946.

Toen hij met zijn gezin in Utrecht woonde, bekeerde hij zich tot het rooms-katholicisme. Hij is, die wens had hij kort voor zijn overlijden aan zijn dochter duidelijk gemaakt, in Oudewater begraven op de rooms-katholieke begraafplaats.
Tijdens het gesprek tussen Gé Vaartjes en Maarten van Rossem vroeg de eerste zich af hoe het zou gaan als de grafrechten verlopen zouden zijn. Hij vond beslist dat dit graf goed bewaard moest blijven, maar dan zou dan wel iemand voor moeten zorgen. Wellicht ligt hier een taak voor de gemeente Oudewater.

RTV-Utrecht_Maarten-van-Rossem_Herman-de-Man_Gé-Vaartjes–IMG_2394

Tijdens de Boekenweek 1977 werd voor de Heksenwaag op de Markt in Oudewater een monument voorstellende een op een bankje zittende boerenfamilie, ter herinnering aan Herman de Man onthuld: ‘. … een zoeker / naar het hart van mensen / die in het hart van holland leven / herman de man / 1898-1946 / aangeboden door / de stichting herman de man / uitgevoerd door ineke van dijk / 2 april 1977′.

Tekst en foto’s: Aad Kuiper | Redactie: Oudewater.net
9 april 2016

 

Geef een antwoord