Maarten van Rossem over Herman de Man

Ergens in het voorjaar was Maarten van Rossem voor het programma ‘Van Rossem vertelt‘ van RTV Utrecht even in Oudewater. Eén van de verhalen gaat namelijk over Herman de Man die jaren in Oudewater heeft gewoond. Die aflevering –  ze zijn trouwens allemaal wel het bekijken waard, maar dat terzijde – speelt zich af in Oudewater en wordt uitgezonden op donderdag 8 september. We schreven er al eerder over en dat verhaal is terug te lezen in onze nieuwsrubriek: ‘Maarten van Rossem en Gé Vaartjes op zoek naar Herman de Man‘.

De tekst die RTV Utrecht bij deze aflevering op internet laat verschijnen is de volgende: “Lopend over de Lekdijk bij Jaarsveld is het niet moeilijk om weg te dromen naar vroegere tijden. Met een beetje fantasie ziet u de griendwerkers en teenschillers nog aan het werk. Maar Maarten loopt natuurlijk niet voor niks door deze contreien.
De Lopikerwaard is het domein van wie ook wel de koning van de streekroman wordt genoemd: Herman de Man. Streekromans hebben tegenwoordig een niet al te beste reputatie, het zou de verpleegstersroman op klompen zijn. Onterecht, want zeker de streekromans van voor de Tweede Wereldoorlog schetsen een interessant beeld van vroegere tijden en de sociale verhoudingen in een bepaalde streek.
Maarten omschrijft Herman de Man, schrijver van o.a. ‘Het wassende water’, als de Tolstoj van de Lopikerwaard.  Samen met (streek)literatuurkenner en biograaf Gé Vaartjes neemt Maarten het op voor de streekroman van Herman de Man. ”

Er is maar een goede raad mogelijk: kijken!

Tekst: Aad Kuiper, RTV Utrecht | 12 augustus 2016

Geef een antwoord