Mooie Evensong in Oudewater

Onverwacht druk was het zaterdagmiddag bij de Evensong in de Grote Kerk in Oudewater. Onverwacht mooi was het ook.

Even voor de Evensong begon zong het Christelijk Vocaal Ensemble Cantare hét feestlied van ‘Oudewater 750 jaar Stad’ omdat een tweetal mensen in verband met een feestje de uitdaging had meegekregen dat lied door een zo groot mogelijke groep te laten zingen. Heel misschien had de groep iets groter gekund, maar mooier lijkt me in zo’n kort tijdsbestek onmogelijk. Ze liepen bij toeval langs de kerk waar dit geweldige koor aan het inzingen was. Een echte toevalstreffer dus, want het feestlied van Oudewater klonk ook op deze wijze prachtig.  Het koor bracht korte tijd later een nog schitterender Evensong.

Rijke traditie

Organist Gerben Mourik introduceerde het koor, waarna dirigent Leo Rijkaart duidelijk maakte dat dergelijke uitvoeringen in Engeland usance zijn. Elke kerk daar zorgt elke dag rond een uur of vijf voor een Evensong. Zo’n Evensong kan gezien worden als het combinatie van de vespers en de complete in de Rooms-Katholieke en de Lutherse kerk. Een mooie traditie.

Dit keer werden deze stukken gezongen in een zetting van Richard Lloyd; een Engelse organist die werkte in de kathedralen van onder andere Hereford, Durham en Salisbury. Er wordt ook altijd een Psalm gezongen op een onberijmde tekst en met een karakteristieke Engelse chant. Een mooie dienst, al was het zonder voorganger, mooi geheel, mooi gezongen.

Bron: Redactie Oudewater.net | 16 mei 2015 

Geef een antwoord