Museum de Heksenwaag nu ook voor Museumkaarthouders

Het Touwmuseum in Oudewater was al toegankelijk voor museumkaarthouders, maar sinds 1 juli 2016 is ook museum De Heksenwaag aangesloten bij de groep musea in Nederland waar je op vertoon van je museumkaart gratis naar binnen mag. De toetreding tot die exclusieve club van zo’n 400 musea werd ingeluid met een bescheiden feestje waarbij uiteraard enkele prominenten uit het toeristische, recreatieve en culturele circuit, maar ook de naaste buren aanwezig waren.

Oudewater_Walther-Kok_1-7-2016 Heksenwaag 005Walther Kok, voorzitter van de Stichting Museum de Heksenwaag, heette onder meer Mariëtte Pennarts, gedeputeerde Cultuur en Recreatie van de Provincie Utrecht en de burgemeester van Oudewater, Pieter Verhoeve, welkom op deze dag van de officiële ingebruikstelling van de Museumkaart.

Hoewel de Stichting Museumjaarkaart op 1 januari 2003 samenging met de Nederlandse Museumvereniging en daarom de Museumjaarkaart sinds april 2003 Museumkaart heet, spreken veel mensen en musea desondanks nog steeds van de Museumjaarkaart of MJK. In dit verhaal houden we ons maar even aan de officiële benaming.

Cultuur- en Erfgoednota ‘Alles is NU’

Kok was blij met de officiële erkenning van de professionalisering van museum de Heksenwaag en hoopte op veel tevreden bezoekers.

Oudewater_Gert-Sille_1-7-2016 Heksenwaag 046Hij trachtte de penningmeester van de Heksenwaag, Gert Sille, gerust te stellen door hem ervan te verzekeren dat, ondanks de afdracht die het museum aan de organisatie van de museumkaart moet doen, het museum er wel bij zou varen. In zijn verhaal ging Kok even terug naar 2007, toen het museum een flinke subsidie voor de herinrichting had gekregen en sprak even later zijn complimenten uit over de Cultuur- en Erfgoednota 2016-2019 ‘Alles is NU’ van de provincie Utrecht die afgelopen mei werd gepresenteerd door gedeputeerde Mariëtte Pennarts. Die Nota, waarover meer dan 150 vertegenwoordigers van culturele instellingen en gemeenten hadden meegedacht, behelsde hoe het beste kon worden omgegaan met het erfgoed, het beleefbaar maken daarvan en van de cultuur en hoe we ervan kunnen blijven leren. Kok was er, nogmaals, vol lof over, maar had toch één klein puntje van kritiek; namelijk dat de Oude Hollandse Waterlinie, in tegenstelling tot de Nieuwe, er wat bekaaid vanaf kwam. Of daar nog iets mee gaat gebeuren; de tijd zal het leren.

Touwmuseum en Heksenwaag in één ‘app’

Angelique – Antje de Sprookjesheks – Schipper werd nogmaals bedankt voor haar optredens in het museum. Tussen neus en lippen door werd het ontwikkelen van een ‘app’, samen met het Touwmuseum, aangestipt; toch wel een bijzonder leuk plan.

Oudewater_Mariëtte-Pennarts_1-7-2016 Heksenwaag 027Uiteraard refereerde Kok eraan dat er nooit iemand te licht was bevonden in deze waag en gedeputeerde Mariëtte Pennarts, moest er toch even aan geloven en werd gewogen. Gelukkig bleek ook haar gewicht te voldoen aan de ‘proportiën des lichaams’ en kreeg zij hét Certificaet, met een uitgebreide toelichting, overhandigd door Jeanette Blake, museumdirecteur. Pennarts complimenteerde het museum en benoemde hoe de recreatieve, toeristische en culturele instellingen in Oudewater zich met elkaar verbonden voelen en zo goed samenwerken.

Oudewater_Pieter-Verhoeve_1-7-2016 Heksenwaag 038Na de officiële ingebruikstelling van de Museumkaart en nadat aan diverse aanwezigen aardigheidjes waren uitgereikt, was er nog even tijd voor een hapje, een drankje en even napraten in het museum de Heksenwaag.

 

 

 

Tekst: Aad Kuiper | Foto’s: Bert van der Horst | 2 juli 2016
Op de foto’s: Walther Kok – Gert Sille – Jeanette Blake, Mariëtte Pennarts – Pieter Verhoeve, Jeanette Blake

 

Geef een antwoord