Muziekhuis is boven verwachting

In augustus 2012 begon voor Sebastian en Loes van Zuijlen-de Vos hun grote avontuur om van de Oude School aan de Kapellestraat 39 in Oudewater een muziekhuis te maken. Samengevat wilden ze van het pand, dat groot onderhoud nodig had en dat via strikte regels opgeknapt moest worden, een gebouw maken met alle functionaliteit van een bruisend muziekhuis.

Vorig jaar draaide het Muziekhuis in het oude pand voor het eerst zijn eigen lesprogramma en daarmee legden ze al een solide basis om straks verder te gaan. “Van niks gingen we naar 300 leerlingen voor het muziekonderwijs en 200 leerlingen voor de dansschool”. Loes zegt eerlijk: “We knijpen elkaar wel eens in de arm dat het nu allemaal echt gebeurt.”

Het restaureren van het oude pand uit 1882 heeft zich in een recordtempo voltrokken. Een megaklus die in een bijna niet te bevatten korte tijd van 8 maanden werd gerealiseerd. De subsidiebijdrage van het Erfgoedparelfonds voor het grote onderhoud van fundering en kozijnen was een belangrijke opsteker. Het gebouw is heel oorspronkelijk gebleven en zo mogelijk is het oude karakter door de kleuren en aankleding zelfs versterkt. De grote zaal met gelegenheid om met bijna 100 mensen een optreden bij te wonen is ruim en licht geworden. Het bovenmeestershuis aan de kop van het gebouw is nu bewoond door het gezin van Sebastian en Loes. Zoveel mogelijk in de lijn met de oorspronkelijke indeling van het gebouw.

De bouw was intensief voor het echtpaar, dat dagelijks betrokken was. In goede samenwerking met het bouwteam werden de plannen gerealiseerd. Het oorspronkelijke dakbeschot in het woonhuis bleef bewaard omdat er van buitenaf geïsoleerd kon worden. Het glas kon vervangen worden door monumentenglas met een enigszins isolerende functie. Ook koos men pas laten voor een airco in het pand vanwege de zonligging van de school. “Maar het is echt één geheel gebleven.”

Op 1 september wordt het gebouw officieel geopend voor genodigden en op zaterdag 2 september is er een open dag als start van het nieuwe cursusseizoen. Ook op de Monumentendag op 9 september is iedereen welkom. Loes weet dat veel mensen iets hebben met dit oude gebouw. Dankzij de vele hulp van ontelbaar veel mensen in de afgelopen periode kon het mooie plan gerealiseerd worden. “Het is boven verwachting”, zegt Loes. “We zijn blij dat we via Stichting Muziekhuis muziek, zang, dans en theater toegankelijk kunnen maken in Oudewater op een prachtige locatie”. Zie www.muziekhuisoudewater.nl.

Bron: Zenderstreeknieuws Montfoort & Oudewater | 30 augustus 2017

Geef een antwoord