Nieuwe inwoners Oudewater welkom

Het was druk in de huiskamer van de stad Oudewater. Tientallen nieuwe inwoners waren op de uitnodiging van het gemeentebestuur afgekomen voor de welkomstavond voor nieuwe inwoners van de oudste stad van het Groene Hart.

Veel nieuwe plaatsgenoten kwamen uit de directe omgeving: Montfoort, Hoenkoop, Linschoten en een echtpaar dat maar liefst 51 jaar op hetzelfde adres in Woerden had gewoond (en voelde hier al zeer gewend). Voor oud-inwoners, zo bleek ook in een aantal gevallen,  blijft de plaats Oudewater toch vaak trekken. Zo hadden Arie en Joke Beentjes hier 35 jaar geleden een huis aan de IJsselvere gekocht, dat na 18 jaar weer verkocht. De tijd die daarop volgde trokken ze voornamelijk met een camper door Europa of zochten nog weer verderop andere mooie plekjes om rond te kijken. Maar nu waren ze toch weer terug in een fraai appartement aan de Molenwal. Het beviel weer goed, net als inmiddels al weer lang geleden.

Soms speelt Amor een grote rol

Ook kwam er – en dit lijkt even op een bekend tv-programma – een flink aantal mensen uit liefde voor een partner naar Oudewater; de heer Kees Morssink bijvoorbeeld kwam op een pelgrimstocht iemand tegen met wie hij na een jaar ging samenwonen; het kan verkeren. Maar er waren er meer.

Nieuwe Geelbuiken 17-12-2015 014

Een jongen vrouw uit India kwam hier ook om samen te zijn met de haar geliefde en was nog vol van het feit dat ze de koning een hand had mogen geven. “Een wilde start”, noemde ze het. Een jonge vrouw uit Zweden, Angela, was voor en naar haar vriend in Oudewater gekomen.

Maar er kwamen ook mensen van verder

Uit Syrië kwamen de heer en mevrouw Badir. Ze vonden Oudewater een beetje klein, maar wat wil je als je in Aleppo hebt gewoond.

Nieuwe Geelbuiken 17-12-2015 016

Een flink aantal mensen die toevallig allemaal in Groningen studeerde kwam in het kleine Oudewater wonen. Maar ook een man uit Thailand die hiervoor twaalf jaar in Den Haag had gewoond. Hij toonde zich bijzonder blij met deze ontvangst.

Het voltallige gemeentebestuur verwelkomde al deze nieuwe inwoners: burgemeester Pieter Verhoeve en de wethouders Bert Vermeij en Ad de Regt. De eerste vertelde dat we inmiddels op de 10.039 inwoners zaten en dat we er volgend jaar door de vluchtelingenstroom vast nog wel wat bij zouden krijgen.

Wij, Nederlanders, werden hartelijk bedankt

Maar het meest opvallende verhaal was wel dat van Basem Saïd uit Syrië. Na pas zes maanden in Nederland te hebben verbleven sprak hij al opvallend goed Nederlands, waarvoor hij van de afgeladen raadzaal een welgemeend applaus kreeg. Hij vertelde dat hij Nederland kende van Rembrandt, Van Gogh en … André Rieu.

Nieuwe Geelbuiken 17-12-2015 008

En hij had ook een heel verhaal opgeschreven dat door wethouder Bert Vermeij werd voorgelezen. Hierin bedankte hij onder andere het Nederlandse volk voor de ontvangst en opvang. En hij noemde Oudewater niet zomaar een plek, maar één waar hij zich nu al thuis voelde.

Bron: redactie Oudewater.net | 19 december 2015
Foto’s: Bert van der Horst

Geef een antwoord