Niveau gedichten 4 mei bijzonder hoog

Na een serie minicolleges aan de leerlingen van de groepen zeven en acht van de meeste basisscholen in Oudewater bleek het niveau van de ingezonden gedichten voor 4 mei behoorlijk omhooggegaan. Uiteindelijk won Jerro van Midden met het gedicht ‘Het Verschil’ dat hij op op die 4e mei in de Grote Kerk zal voordragen.

Zoals de laatste jaren gebruikelijk werd aan de leerlingen van de hoogste groepen van het basisonderwijs in Oudewater gevraagd om voor het 4-mei-comité een passend gedicht te schrijven. Dit jaar gingen de neerlandici Marja Verhoeve en Koert Westerman de deelnemende scholen langs om ‘minicolleges’ aan de betreffende leerlingen te geven waarin enerzijds het begrip ‘vrijheid’ veel aandacht kreeg en anderzijds besproken werd wat nu eigenlijk een gedicht is. Kennelijk hebben deze gastlessen veel invloed gehad, want de jury was bijzonder verheugd over het bijzonder hoge niveau van de gedichten. Maar liefst 120 gedichten had de jury ter beoordeling en vergelijk gekregen.

Oudewater-gedichten-4-mei-2016_Peter-Heemskerk_Saskia-Wulterkens_IMG_2438

Klavertje-4-directeur Ab van den Heuvel ontving de leerlingen, die zojuist weer een deel van de Cito-toets achter de rug hadden in de gemeenschappelijke ruimte. Saskia Wulterkens, in wier handen de organisatie van dit project lag, vertelde wie de winnaar was en verraste even later alle leerlingen met spekkies, omdat ze ‘allemaal duidelijk hun best gedaan hadden’. Peter Heemskerk, vertegenwoordiger van het 4-mei-comité, nodigde de winnaar uit om in de Grote Kerk zijn gedicht te komen voorlezen en vroeg de andere kinderen om ook aanwezig te zijn bij deze dodenherdenking.

Oudewater_gedichten-4-mei-2016_Jerro-van-Midden_IMG_2446Uiteindelijk won dus Jerro van Midden van Klavertje 4 met het gedicht ‘Het verschil’. Hij heeft het gedicht ook op school laten horen en het was indrukwekkend. Later zullen we ook hier het gedicht publiceren. Op een gedeelde tweede plaats eindigden Evert-Jan Maaijen van de Immanuelschool met ‘De vrijheid Omarmd’ samen met Donna van Zuijlen van de Mariaschool met ‘Wensen’. Naast de gedichten van deze formidabele winnaars zullen de aanwezigen een gedicht van onze stadsdichteres José Knuijt te horen krijgen en zal brigadegeneraal b.d. Arie T. Vermeij een vrijheidslezing houden.

Tekst en foto’s: Aad Kuiper | 20 april 2016
Eindredactie: Oudewater.net

Geef een antwoord