Richard Proost 3e bij NK SUPPEN

Richard Proost heeft zaterdag 30 september de vierde NK SUP wedstrijd op de Vinkeveense Plassen afgesloten met een 3e plaats.
Het NK SUP bestond dit seizoen uit 4 wedstrijden die verspreid over Nederland werden gehouden.

NK-suppen-Richard-Proost-IMG_5930In mei is de eerste wedstrijd gesupt in Leeuwarden. Een lange afstand van 14 km waar Richard als 4e eindigde. In juli is er voor het eerst een time trail gehouden in Brabant  op het Galderse Meer. Om de minuut werd er gestart om de 8,5 km zo snel mogelijk af te leggen. Hier pakte Richard zijn eerste bronzen medaille!
Bruinisse Haven was het strijdtoneel in augustus. Hier werden verschillende disciplines gesupt. Een ‘sprint’ van 1,5 km die 3 x werd gesupt en een superlap race. Tijdens deze middag behaalde hij een 7e plek. In het overall klassement werd het nog spannend om de 2e, 3e en 4e plaats.
Achter de twee kopmannen heeft Richard de hele wedstrijd op een 3e plek gelegen en stelde zo zijn 4e plaats overall veilig.

Elfstedentocht

In de week van 13 t/m 17 september nam Richard deel aan de Ultimate Challenge; de SUP Elfstedentocht in Friesland. In 5 dagen wordt de 200 km afgelegd. Dit jaar was het weer een spelbreker. De eerste etappe, op woensdag, van Leeuwarden naar Sloten werd gecanceld vanwege een storm met windkracht 10 tot 12!
De organisatie besloot om op donderdag een extra lange etappe te peddelen. De 50 km van Leeuwarden naar Workum was een ‘barre’ tocht! Veel regen, wind en hagel, vooral over de grote meren wind tegen. Gelukkig kan Richard goed met deze omstandigheden omgaan en won hij hier veel tijd op de andere deelnemers. Een 9e plaats.

Elfsteden-suppen-Richard-Proost-IMG_3761De top 6 van deze wedstrijd bestaat uit full profs afkomstig uit o.a. Hongarije, wonend op Bali, en Tahiti.
Vrijdag ging de tocht van Workum naar Franeker, in Bolsward werd de bel als controle post weer aangetikt. Met veel wind in de rug verliep de etappe zeer goed, een mooie 8e plaats.
Dag 3 naar Dokkum verliep bijna helemaal droog. Tot de laatste 5 km …. in Dokkum was een wolkbreuk. Zoveel regen had niemand verwacht. Het haalde zelfs het NOS Journaal. Op de straten werd
zelfs gesupt.

Richard-Proost-elfsteden-suppen-IMG_3990Deze dag sloot Richard af met een 9e plaats. Zondag werd er een time trail gehouden. Er werd in omgekeerde volgorde gestart van het totaalklassement. Door de harde stroming
werd het nog een pittige tijdrit naar de finish in Leeuwarden. Na 4 dagen strijden tegen alle elementen was de 8e plaats overall voor Richard een super prestatie! Volgend jaar hoopt hij weer mee te
kunnen doen aan de 10e editie van deze wedstrijd, wellicht met meer mensen uit de omgeving. Het is gewoon een fantastische sport voor elk niveau.

Bron en foto’s: Richard Proost | 2 oktober 2017

Geef een antwoord