John Treur wint strijd om titel ‘Beste Roomboter Amandelstaaf’

John Treur, De Echte Bakker heeft de wedstrijd ‘Beste Roomboter Amandelstaaf van Nederland’ op zijn naam geschreven. De bakker uit Oudewater staat voor het zesde jaar op rij op het podium en behaalt na drie keer een derde prijs nu weer het goud. Peter Gorter, De Echte Bakker in Edam, is tweede geworden. Wouter Vroonland, eigenaar van Filius, De Echte Bakker in Yerseke, is de nieuwkomer in de top drie en legde beslag op de derde prijs.

John Treur wint strijd om titel ‘Beste Roomboter Amandelstaaf’

Het Echte Bakkersgilde heeft dit jaar de spelregels rond de competitie aangepast. Met het vertrek van Gildemeester Chris Scholtens is gekozen de keuringen te laten uitvoeren door de keurmeesters van het onafhankelijk Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) samen met Mark van Wijk, keurmeester van grondstofleverancier en GildePartner Van der Pol, specialist in bladerdeeg voor onder andere roomboter amandelstaven. De normering is opgeschroefd en de uiteindelijke winnaars werden bepaald in een finaleronde. Bakkers werden toegelaten tot de finale als de roomboter amandelstaaf in de competitie een 8,0 of hoger had gescoord. Voor de finalekeuring is bij de finalisten anoniem een roomboter amandelstaaf uit de winkel gehaald.

Topproducten

Tijdens de voorronde was de kwaliteit van de staven wisselend. Mark van Wijk: “We zagen dat bakkers het soms laten liggen op afwerking en het bakproces. Met name bij het strijken met ei komt het aan op details. Op de vulling was in de meeste gevallen niet veel aan te merken. We hebben ook een paar echte topproducten gezien, die we natuurlijk ook hoog beoordeeld hebben. Dat is een goed teken, de roomboter amandelstaaf is immers nog altijd een heerlijke traditie die net als speculaas bij het sinterklaasfeest hoort.”

Perfecte korst

Elf Echte Bakkers hebben de finale gehaald en John Treur, Peter Gorter en Filius zijn volgens de organisatie ‘de terechte winnaars’. De winnende roomboter amandelstaaf van Treur scoorde uitmuntend op smaak. “Dit product stak er boven uit door de perfecte korst en was ook nog eens heel goed gebakken waardoor de smaak erg goed was. Verder waren de vorm en afwerking mooi strak. Een zeer terechte winnaar’, aldus keurmeester Mark van Wijk.

Competitie

Productkwaliteit staat hoog in het vaandel bij het Echte Bakkersgilde. Alle aangesloten bakkers hebben een eigen bakkerij waar ze hun producten zelf maken. Keurmeesters van het NBC komen het hele jaar door brood- en banketproducten ophalen om ze te keuren; in totaal 3500 anonieme productbeoordelingen. Als extra organiseert het Gilde jaarlijks meerdere competities, waaronder deze Roomboter Amandelstaven competitie in samenwerking met Van der Pol. Ook werden onlangs twee workshops voor Echte Bakkers gehouden, waarin de fijne kneepjes van het bakken van een roomboter amandelstaaf aan de orde kwamen.

5-sterrenproduct

De finalisten die buiten de prijzen vielen, maar toch een 5-sterrenproduct in hun winkels verkopen, zijn:
Bi’j oons, De Echte Bakker in Haaksbergen
Brood & Ko in Bodegraven
De Koning, De Echte Bakker in Puttershoek
Gertjan, De Echte Bakker in Schoonhoven
Gommans, De Echte Bakker in Sevenum
Hagedoren, De Echte Bakker in Hoensbroek
Van der Veer, De Echte Bakker in Barneveld
Van Walderveen, De Echte Bakker in Geldermalsen

Bron: Bakkerswereld | 4 november 2015

Geef een antwoord