Omgekomen familie Vos herdacht met Stolpersteine

De Berlijnse kunstenaar Gunther Demnig plaatst donderdag 19 februari drie ‘Stolpersteine’ aan de Korte Havenstraat 10 in Oudewater ter nagedachtenis aan het joodse gezin Vos. Vader en moeder Vos en hun pleegdochter Saartje Klijnkramer kwamen in oktober 1942 om het leven in Auschwitz. “Het wordt tijd dat zij geëerd worden.’’

De Stolpersteine worden geplaatst aan de Korte Havenstraat 10, het pand waar het joodse gezin Vos woonde. Inzet: een voorbeeld van een struikelsteen in Gouda.

Het plaatsen van de Stolpersteine in Oudewater, ook wel ‘struikelstenen’ genoemd, is een initiatief van de Werkgroep Kerk en Israël van de Protestantse Gemeente Oudewater.

De stenen worden gemaakt door de Duitse kunstenaar Gunther Demnig. Over de hele wereld plaatste hij tienduizenden van deze stenen, ter nagedachtenis aan hen die in de Tweede Wereldoorlog vermoord werden door de nazi’s. ‘‘Wij kwamen deze gedenktekens geregeld tegen en we vroegen ons af of ook in Oudewater joodse gezinnen hebben gewoond’’, legt Sippy Klercq van de werkgroep uit. ‘‘We ontdekten dat Emanuel en Jeannette Vos en hun pleegdochter Saartje Klijnkramer indertijd in een pand aan de Korte Havenstraat woonden.’’ De familie Vos had een galanteriewinkel en vader Vos ging met lappen stof langs de deuren. Het gezin werd in 1942 gesommeerd een koffer klaar te zetten, omdat ze te werk gesteld zouden worden in een kamp. ‘‘Onderduiken durfden ze waarschijnlijk niet’’, zegt Sippy Klercq. “Bovendien wilden ze niemand in gevaar brengen.’’ In september 1942 staat er een overvalwagen voor de deur. De Oudewaternaren komen terecht in Westerbork en worden daarna gedeporteerd naar Auschwitz. Daar worden ze op 26 oktober 1942 vermoord in de gaskamers. “Om de herinnering aan hen levend te houden, willen wij hen eren met drie messing steentjes met daarop de naam, geboortedatum, plaats en de datum en plaats van overlijden. Deze steentjes worden op 19 februari ingemetseld in de grond.’’ De werkgroep is op zoek naar zoveel mogelijk informatie over de familie Vos en de gebeurtenissen in september 1942. Reageren kan via e-mail: sippyklercq@gmail.com.

Bron: Zenderstreeknieuws Montfoort & Oudewater | 6 februari 2015

Geef een antwoord