Onthulling fotomonument en nog veel meer in Oudewater

Terwijl de Heulbrug langzaam volstroomde met toeschouwers voor de lopers van de Linschoterloop en het in het centrum gezellig winkelen was met een bellenblaasmachine en de enige echte Kerst-Jan werd het tegen tweeën echt druk bij de onthulling van het fotomonument van Stichting Oudewater 750 jaar Stad.

Michel van der Laan, voorzitter van de gelijknamige stichting, noemde dit één van de laatste initiatieven die uitgevoerd worden: “We wilden niet alleen feest vieren, maar Oudewater ook iets nalaten. Zo blijft de Gerard David-route bestaan en nu ook dit monument.” Hij bedankt de hele merchandisecommissie en in het bijzonder Jolanda Goense, die dit project onder haar hoede had.

Onthulling-fotomonument-WvdH-IMG_0188Zij op haar beurt bedankte de familie Rutte, op wier tuinmuur dit monument mag hangen, het Touwmuseum voor het meedenken, Bianca Spierenburg van Studio Polkadot voor het ontwerp en de gemeente met wie ze, wellicht tegen haar verwachting in, de samenwerking ‘uit de kunst’ noemde. Uiteraard bedankte ze de fotografen Wil van der Heiden, Bert van der Horst en, last but not least, Jaap de Wit. Deze laatste had, als er een kraam van 750 stond, zijn fotoplekje er naast ingericht en iedereen die maar wilde tegen betaling van € 5,- op de foto voor het monument gezet.

Jaap-de-Wit-onthulling-fotomonument-WvdH-IMG_0195

“Wat staan die er goed op,” had ze vaak gedacht als ze weer een serie foto’s van Jaap kreeg toegestuurd. “Meestal was een foto genoeg,” zei Jaap de Wit me later, zonder enige trots, want die is hem vreemd. Uiteraard bedankt ze de inwoners van Oudewater die hun medewerking aan dit project hadden verleed. Sommige bijzonder actieve inwoners vertrouwden me enigszins beschroomd toe, dat zij zo druk waren geweest met allerlei activiteiten, dat zij vergeten waren zich voor dit project te laten portretteren. Een leuk uitdaging om te kijken wie er niet op staan!

Jolanda Goense bracht in herinnering dat Oudewater laatst als één van de rijkste gemeenten uit de bus gekomen was, maar, zei ze: “De inwoners van Oudewater zijn met elkaar actief. En dat is pas echte rijkdom; met elkaar ergens voor staan!”

De gehele pers was erbij toen Jaap de Wit het monument onthulde en aansluitend toeschouwers zich verdrongen om te kijken waar ze zelf of anderen te vinden waren.

Oudewater-linschoterloop-Rope-city-events-2015-image3

Oudewater-Rope-city-events-2015-12-19-

Inmiddels werd door heel veel hardlopers de Heulbrug gerond.

Rope City Events stond er lekkere warme chocolademelk aan de komende en gaande toeschouwer uit te delen. Een leuk initiatief.

 

Die hele zaterdag 19 december maakte winkeliersvereniging NOVO het extra gezellig in de binnenstad. Er was een kraampje met erwtensoep, glühwein, oliebollen en nog meer lekkers, dat gratis werd uitgedeeld aan het winkelend publiek. Een fantastisch gebaar van de gezamenlijke ondernemers. Voor de kleintjes was er een echte zweefmolen. En de NOVO had zelfs invloed op het weer. Het sneeuwde! Grote sneeuwvlokken werden uit een sneeuwkanon gespuugd en gaf het geheel een extra winters tintje. En nog steeds liep de Kerst-Jan er om de feestvreugde te vergroten.

Coby-Kuiper_Kerst-Jan_19-12-2015 Kerstman op de Markt 483

Na sluitingstijd van de winkels was er ook nog een bijeenkomst voor de ondernemers zelf. Hapjes en drankjes werden gratis uitgedeeld door de NOVO en men kon met elkaar praten over de (ver)levendig van de binnenstad en andere activiteiten die alle ondernemers van de binnenstad aangaan. Zoals het onderwerp van de op te richten BIZ (Bedrijven Investerings Zone) waar zowel Tappersheul (met een eigen BIZ) als de binnenstad mee bezig is.

Bron: redactie Oudewater.net | 19 december 2015
Foto’s: Wil van der Heiden, Marlies Oostendorp, Bert van der Horst

Geef een antwoord