Ooievaarsnest op het stadhuis van Oudewater werd bezocht

Afgelopen vrijdag, 19 februari 2016, werd, wellicht weer voor het eerst dit jaar, het ooievaarsnest op het stadhuis in Oudewater bezocht door een tweetal ooievaars. 

Enige tijd geleden was het een aantal jaren stil  op het dak van Oudewaters prachtige stadhuis, maar sinds vele jaren alweer  wordt het nest regelmatig  in gebruik genomen door een ooievaarspaartje. Soms met meer, soms met minder resultaat.

In de afgelopen eeuwen werden er heel vaak ooievaars waargenomen op het dak van het oude stadhuis in Oudewater.

Oudewater-ooievaars-2016-IMG_4040b copy

Op het schilderij van Dirck Stoop, dat de inname en plundering van Oudewater in 1575 weergeeft en dat nu in de trouwzaal van het stadhuis in Oudewater te bewonderen valt, staat al een bewoond ooievaarsnest afgebeeld. Het schilderij zelf dateert uit 1650, maar  of er in in 1575 een bewoond ooievaarsnest te bespeuren viel weten we uiteraard niet zeker, maar het zou niet verwonderlijk zijn, want er was in de vijftiende eeuw zeker al sprake van diverse bewoonde ooievaarsnesten in andere plaatsen in ons land.

Oudewater-stadhuis-ooievaars-IMG_4041b copy

In een blog van Hans van Dijk lezen we: “Bij de brand in augustus 1968 heeft de ooievaar die het nest nog bewoonde het nest verlaten, de volgende dag is de vogel nog terug geweest maar heeft slechts een verbrand nest terug gevonden.” En even verder in datzelfde blog: “In 2001 heeft de gemeente het oude nest laten vervangen door een nieuw, dit had succes aangezien dat jaar gelijk een nieuw jong geboren is. Ook in 2004 komt het tot een ooievaars telg. Ook dit jaar 2007 zijn er al vroeg ooievaars te zien op het nest.”

Oudewater-ooievaars-2016-IMG_4042b copy

En nu zijn ze er dus weer. Iedereen is altijd weer benieuwd hoe het de ooievaars dit jaar vergaat.

Redactie Oudewater.net | Gebruikte bronnen: “Het ooievaarsnest op het stadhuis van Oudewater” door dr. A. Scheygrond en “Oudewater in oude foto’s – Over Ooievaars en Stadhuis” door Hans van Dijk
Foto’s: Upko Doornbos

Geef een antwoord