Open dag in het Cultuurhuis: heel veel te doen!

Een bezoeker van de Open dag in Het Cultuurhuis kon het zomaar treffen dat hij of zij hartelijk verwelkomd werd door een vriendelijke mevrouw met koekjes die speciaal gemaakt waren voor deze dag. Het waren Palestijnse koekjes gemaakt door Kharour. Een van de thuiskoks van Bruggenbouwers.net. Een groep thuiskoks uit Oudewater en omgeving die erg graag heerlijke borrelhapjes maakt en zelfs de totale catering van een evenement wil en kan verzorgen.

En natuurlijk kon je in ieder lokaal een kijkje nemen. En ook in de bibliotheek  was iedereen natuurlijk welkom. Tientallen organisaties hebben hier hun plek gevonden.

Het Cultuurhuis biedt een podium aan ongeveer 30 a 40 organisaties die voor een leuke dagbesteding zorgen. Dit is tot stand gekomen door de Provincie Utrecht, de Europese gemeenschap en dan levert de gemeente Oudewater natuurlijk ook haar jaarlijkse bijdrage. Hierdoor kunnen tal van activiteiten plaatsvinden, waaronder bridgeles, naailes, koorzang,  toneel, muziek.  Het gospelkoor New Creation heeft daar zijn vaste stek. “De schilderclub, Abrona en Prago verzorgen hier activiteiten,” vertelde Saskia Wulterkens.

Saskia Wulterkens

Zij  probeer alles in goede banen te leiden. Voor het huren van een zaal kan men ook bij haar terecht.   OBS De Schakel en de Immanuelschool hebben hier hun onderdak. Het was behoorlijk druk; veel kinderen waren enthousiast bezig met tal van activiteiten. Zoals Jaylinn vol overgave aan haar tekening werkte,  oppas oma mevr. Van Dijk keek vol trots toe.  De heer Kees van Engelen, een van de vele leden en al jaren een trouw lid van de schilderclub was ook ter ondersteuning aanwezig . In een ander lokaal vertelde men dat ze kinderen begeleiden onder de naam Kompas. Kinderen die wat extra hulp goed konden gebruiken. Ze waren net gestart maar ze hadden al diverse groepjes onder hun hoede. Het was beslist nodig, vertelde deze lieve juf.

Muziekles

Maar er was ook ook muziekles. Ik  werd zelfs licht gedwongen om mee te doen. Op een programma van het muziekhuis had men verschillende gekleurde buizen liggen en op het scherm werden de verschillende kleuren zichtbaar. Een zestal mensen werd aan het werk gezet. Zodra er een pijltje op de kleur verscheen moest men hem in je hand slaan. Soms één keer, soms vaker en zelfs wel eens vier keer achter elkaar. En zo ontstond er een lied. Het was nog leuk ook.

En nog veel meer

In een ander lokaal vertelde Juf Wilma over een project reizen. Dit werd door groep 6, 7 en 8 gevolgd. Er kwam een dominee vertellen over de verschillende geloven in de wereld. En een purser over wat er allemaal kwam kijken als je ging vliegen.

Natuurlijk kwamen de verschillende talen ook aan bod. Wat een leuke les leek me dat. De fantasie van de kinderen wordt tijdens die lessen behoorlijk geprikkeld. In de keuken was het ook een drukte van belang. Er werden gevulde eitjes gemaakt. Met veel inspanning werd het tot een goed einde gebracht. Ik vroeg aan het meisje met de koksmuts op: “Mag ik van jou een foto maken?” Vol trots knikte ze ja.

Al de kinderen deden hun uiterste best en de resultaten waren er ook naar. Nooit weg zo’n Open dag in het Cultuurhuis . Zo leer je nog eens wat.

Yellowbellies

Op het laatst had ik nog een gesprekje met een begeleider van de Yellowbellies Hoe ging het nu met het vervoer? Op 13 december zou er een uitspraak over het onderzoek over de stint volgen. Als het onderzoek uitwijst dat het niet aan de stint heeft gelegen dan gaan ze in  januari 2019 weer rijden. Mocht het wel zo zijn dan volgt er een upgrade aan de wagens en wordt het in het voorjaar.  Nu rijden ze tijdelijk met de touwtrein. Best lastig want hij moet iedere keer weer opgehaald worden van het industrieterrein. Maar de kinderen vinden het prachtig. Ook in de stint vonden ze het leuk. De stints rijden max 16 km per uur. Degenen die mogen rijden hebben  allemaal een zeer gedegen opleiding achter de rug. Anders mogen ze de wagens niet eens aanraken. Inmiddels weten we dat de stints voorlopig helemaal niet mogen rijde en dat best wel even kan duren voor ze dat weer wel mogen. We lezen vast wel wat de Yellowbellies nu gaan doen.

Maar dat de Open dag in het Cultuurhuis geslaagd mag heten is wel duidelijk; er gebeurt daar heel veel voor allemaal heel verschillenden doelgroepen. Kijk maar eens op de site van het Cultuurhuis.

Tekst en foto’s: Bert van der Horst | Eindredactie: Oudewater.net | donderdag 13 december 2018

Geef een antwoord