Opening Monumentendag 2016

opening-monumentendag_oudewater_10-9-2016-010Op zaterdagochtend om 9.45 uur opende burgemeester Verhoeve Monumentendag 2016 in Oudewater. Met een luid tromgeroffel  op de deur – bij gebrek aan een sleutel – ging de kelderdeur van het stadhuis open.  De festiviteiten gingen van start!

Monumentendag

De burgemeester memoreerde dat Oudewater met 300 monumenten de grootste plaats op dat gebied is in de provincie Utrecht. Zelfs als je het per vierkante meter bekijkt meer dan in Amsterdam. Zelf had de heer Verhoeve onderzoek gedaan naar het ontstaan van Monumentendag.  Zo bleek dat het was ontstaan in Frankrijk in het jaar 1984 en nu voor de 30ste keer in Oudewater.

Gevelstenen

opening-monumentendag_oudewater_10-9-2016-021Het thema in Oudewater was deze keer ‘Gevelstenen’. Een idee van Margo Stekelenburg en uitgewerkt door Els Verseveld, Gert Jan Meijer en Alfred Blaauw, een korte uitleg werd gegeven door Els Verseveld. Zo’n 200 jaar geleden kregen huizen nummers. Voor die tijd hadden huizen een naam. Soms had die naam een betekenis voor de eigenaar, zoals een verwijzing naar zijn of haar geboorteplaats of beroep. Er waren speciale namen waaraan je herbergen kon herkennen.  In plaats van een bordje met een huisnummer had een dergelijk huis een uithangbord of gevelsteen.

Wandeling

Wil van der Heiden heeft er een mooie route met beschrijving en foto’s van gemaakt, deze ligt klaar bij het TIP-kantoor om in alle rust een leuke wandeling door Oudewater te maken.

opening-monumentendag_oudewater_10-9-2016-007Stichting Geveltekens Oudewater wil in de periode tot 2017 circa 20 geveltekens in Oudewater realiseren.  De doelstelling is om de gevels te verrijken en meer van de historie zichtbaar te maken. De geveltekens worden uitgevoerd als keramische geglazuurde tegelplateaus.  De ontwerpers zijn kunstenaars uit Oudewater en directe omgeving. Tot nu zijn er 11 geveltekens gerealiseerd. De beschrijvingen van de tegels met de bijbehorende adressen van de kunstenaars zijn ook te verkrijgen bij het TIP-kantoor om mee te nemen tijdens de wandeling.  Dus een uurtje leuke ontdekkingen doen in het mooie Oudewater met of zonder paraplu behoeft geen uitstel.

Bij het schrijven van dit artikel is het 10 september en ruim 25 graden met een heerlijk zonnetje. De nazomer is nog in volle gang. Veel plezier gewenst ook namens  de Stichting Geveltekens Oudewater.

Bron: Oudewater.net | 17 september 2016
Tekst & foto’s: Bert van der Horst

Geef een antwoord