Opening tentoonstelling Gerard David in Oudewater

Gerard_David OudewaterVrijdag 28 november om 20.00 uur wordt de tentoonstelling geopend van schilderijen van de middeleeuwse schilder Gerard David in de Sint Franciscuskerk aan de Kapellestraat 13 in Oudewater. De stad aan de Hollandse IJssel viert dit jaar haar 750-jarig bestaan en de Gerard David tentoonstelling maakt deel uit van de feestelijke evenementen rondom het jubileum.

Programma vrijdag 28 november 20.00 uur

Gerard_David_3 OudewaterDe opening wordt verricht worden door Mariëtte Pennarts, gedeputeerde cultuur van de Provincie Utrecht. Verder klinkt er oude muziek van het herenkoor St. Caecilia en Trio Vagebond. Luuk Eikelenstam en Chris Stolwijk (Rijksbureau Kunsthistorische Documentatie) geven een korte toelichting op de biografie en de betekenis van het werk van David. Tot slot houdt Tamara Sille een korte toelichting op haar project ‘Old meets New’. In haar galerie aan de Goudse Straatweg is werk geëxposeerd van hedendaagse kunstenaars die reflecteren op het werk van Gerard David.

Wie was Gerard David?

Gerard_David_1 OudewaterGerard David werd rond 1455 geboren in Oudewater. Hij trok naar Haarlem om het kunstschildersvak te leren, en vestigde zich in 1484 in Brugge. Daar leefde en werkte hij tot zijn dood in 1523. Zijn werk als ‘laatste der Vlaamse Primitieven’ was technisch en artistiek van hoge kwaliteit, en vond in de 19e eeuw zijn weg naar de belangrijkste kunstcollecties en musea overal ter wereld. Oudewater heeft van deze musea alle medewerking gekregen in de vorm van het beschikbaar stellen van fotografische reproducties van de beroemde werken. Deze zullen gedurende het jubileumjaar in de publieke ruimte in Oudewater te zien zijn.

Wandelroute verkrijgbaar bij Toeristisch Informatie Punt

Direct na de officiële opening op vrijdagavond is er de mogelijkheid diverse aangelichte werken te bekijken, de binnenexpo te bezoeken of naar galerie SilleKunst te gaan. In de kerk is na afloop een drankje verkrijgbaar. Bij het Toeristisch Informatiepunt Oudewater (TIP) is voor twee euro een boekje met de wandelroute langs de schilderijen plus verklarende tekst verkrijgbaar.

Redactie Oudewater.net / Oudewater 750 jaar Stad22 november 2014

 

Geef een antwoord